21:00
Het Nutshuis
Riviervismarkt 5
Den Haag
Tickets kopen

Changes

James Tenney – Changes: Sixty-Four Studies for Six Harps

Ezequiel Menalled, dirigent / Ernestine Stoop, Astrid Haring en hun leerlingen

21:00
Het Nutshuis
Riviervismarkt 5
Den Haag
Tickets kopen
James Tenney, componist

James Tenney zag componeren als het bedrijven van wetenschap en ging voortdurend op onderzoek uit. Hij experimenteerde met alternatieve stemmingen, met stochastische muziek, met live-electronics. In de jaren zestig verrichtte hij pionierswerk met door computers gegenereerde muziek. Zijn licht stak hij op bij invloedrijke componisten en denkers, zoals Harry Partch, Edgard Varèse en John Cage.

Een van Tenney’s opmerkelijkste stukken is de cyclus Sixty-Four Studies for Six Harps uit 1984. Harry Partch verdeelde het octaaf onder in 43 tonen, het is in het concert van Ensemble Scordatura te beluisteren. James Tenney stelde de stofkam nog fijner af en kwam tot een onderverdeling in 72 tonen. Zoals Bach in zijn Wolhtemperierte Klavier de gelijkzwevende stemming tot het uiterste had verkend, zo wilde Tenney zijn microtonale stemming uitdiepen. Hij componeerde de etudes met behulp van twee computerprogramma’s en de I Ching. Zes harpisten verrichten het huzarenstuk om de veeleisende cyclus – episch in omvang – voor het eerst ten gehore te brengen. Een historisch moment.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten