Arthur Klaassens: “Het is voor mij een super speciale ervaring”

Op 21 mei voert Arthur Klaassens het stuk Oboi, Che Melancolia van componist Klaas de Vries uit. Dit stuk houdt het midden tussen een installatie en een performance, waarbij het publiek mag zitten, liggen, lopen en natuurlijk: luisteren. Wij spraken met Arthur over dit bijzondere stuk.

Gerenommeerd componist Klaas de Vries schreef Oboi, Che Melancolia voor jou. Hoe kwam deze samenwerking tot stand?
Ik was op zoek naar een componist om een stuk voor mijn eerste CD ‘Ratio’ te schrijven en het leek me heel leuk om hem daarvoor te vragen, aangezien ik in die tijd een hobokwartet van hem speelde wat mij heel erg beviel. De samenwerking met De Vries was ook heel prettig en ik greep eigenlijk die gelegenheid meteen aan om hem te vragen. Na wat overleg zei hij dat hij graag een stuk wilde schrijven, maar een paar maanden later kwam hij naar me toe en zei “Ik ben bang dat het stuk drie uur lang wordt…”. Dat paste uiteraard niet op een CD dus het werd een apart project. Uiteindelijk bleek het ‘maar’ twee uur te duren en is het dit stuk geworden dat tijdens Festival Dag in de Branding te horen zal zijn.

Het publiek wordt aangemoedigd om onderdeel te worden van de performance. Waarom hebben jullie voor deze vorm gekozen?
Het was een idee van Klaas dat het publiek rond zou mogen lopen tijdens de uitvoering. Het is hierdoor niet een normaal concert, maar deels ook een soort installatie-kunstwerk. Het merendeel van de tijd sta ik ook niet live op het podium, maar klink ik alleen uit de speakers. Omdat Klaas veel muziekgeschiedenis citeert in deze muziek, zoals de Matthäus Passion, Debussy en Luigi Nono, is het effect ervan dat je in een soort audio-museum bent, waarbij het volgens hem logischer is om het kunstwerk vanuit meerdere hoeken te mogen bekijken/beluisteren. Uiteraard is het net zoals in een normaal museum ook helemaal prima om lekker te zitten en te genieten.

Hoe is het voor jou als uitvoerende als publiek straks vrij rondloopt?
Wat zo leuk is aan het uitvoeren van dit stuk is dat ik me deels ook publiek voel, aangezien ik ook grotendeels vrij rond kan lopen. Het enige verschil is dat ik af en toe commentaar op het stuk mag leveren door met een van mijn drie instrumenten een grote solo te spelen. De ervaring leert dat mensen tijdens de solo’s even niet meer rondlopen, waardoor er een heel bijzondere sfeer-omslag plaatsvindt. Dit alles maakt het voor mij een super speciale ervaring, die veel informeler voelt dan ‘gewone’ concerten, maar toch heel betekenisvol is.

Oboi, Che Melancolia van componist Klaas de Vries wordt op 21 mei door Arthur Klaassens om 11:00u in de Nieuwe Kerk uitgevoerd. Meer info en kaarten.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten