Festival Dag in de Branding

Tijdens Festival Dag in de Branding laten de Haagse podia, het Residentie Orkest en diverse ensembles je kennismaken met de nieuwste muziek. Drie keer per jaar organiseren zij met elkaar een festival vol ontdekkingen op verschillende locaties in Den Haag. De makers van nu staan centraal. Ontmoet de componisten en praat na met de musici. Wat fascineert hen en hoe hoor je dat terug in het werk?

Op het programma staan gevestigde namen, maar ook veelbelovende jonge makers die onderdeel zijn van het makers-in-residence traject. Bezoek het festival en krijg een mooie dwarsdoorsnede van de muziek van nu.

Festival Dag in de Branding is een gezamenlijk initiatief van verschillende Haagse kunstinstellingen: Residentie Orkest, Amare, Korzo, Koninklijk Conservatorium, Het Nationale Theater, Paard en de Johan Wagenaar Stichting.

Organisatie

Johan Wagenaar Stichting
Festival Dag in de Branding
Postbus 13 671
2501 ER Den Haag

Kantoor: In het Koorenhuis
Prinsegracht 27
2512 EW  Den Haag

+31 (0)6 14950656
info@dagindebranding.nl

IBAN: NL17INGB0006408892
Bic: INGBNL2A
Kamer van Koophandel 41156998
BTW | VAT – NL 8057.64.872.B.01


Ontwikkeltraject voor jonge makers

Maker-in-residence Guzmán Calzada Llorente – foto: Wouter Vellekoop

Festival Dag in de Branding biedt jonge makers een uniek traject als maker-in-residence. Doel is om hen te introduceren bij een relevant netwerk van partners en hen de kans te bieden om in meerdere festivaledities te werken aan hun eigen ontwikkeling als maker.

Het traject bestaat uit een opdracht voor een groot werk, met in de aanloop daar naartoe meerdere kansen om delen uit dat werk alvast te testen en te evalueren. De maker-in-residence wordt begeleid door de festivalorganisatie, gecoacht door externe experts en krijgt de mogelijkheid om te werken met de beste musici en creatieve kunstenaars in het veld.

Makers-in-residence:


Johan Wagenaar Stichting

resolve
Johan Wagenaar

Festival Dag in de Branding wordt georganiseerd door de Johan Wagenaar Stichting. De Johan Wagenaar Stichting bevordert de ontwikkeling van nieuwe muziek. Zij doet dit door het stimuleren van uitvoeringsmogelijkheden, het uitreiken van de muziekprijzen van de Gemeente Den Haag en met talentontwikkelingstrajecten voor jonge makers. Sinds 2006 organiseert de JWS in samenwerking met verschillende partners in de stad Festival Dag in de Branding. De JWS heeft een makelaarsfunctie in de nieuwe muzieksector: zij koppelt makers aan podia, initieert en stimuleert overleg en samenwerkingsverbanden. 

Johan Wagenaar Stichting

Bestuur
Ellen Corver, voorzitter
Kiki Raposo de Haas, penningmeester
Pieter van Loenen, secretaris
Anne LaBerge
Arnold Marinissen

Jaarverslag
2023
Beleidsplan 2021-2024

De Johan Wagenaar Stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
Zie hier de ANBI-standaardinformatie.


Haagse muziekprijzen

Seung-Won Oh ontvangt de Kees van Baaren prijs – foto: Wouter Vellekoop

Sinds de oprichting in 1947 heeft de Johan Wagenaar Stichting meerdere muziekprijzen in het leven geroepen. De JWS cureert deze prijzen in opdracht van de Gemeente Den Haag. De Johan Wagenaar Prijs is de meest bekende. Deze prijs wordt toegekend ter bekroning van een geheel oeuvre en is in die categorie de laatste decennia uniek in Nederland. Aantal en profiel van de verschillende prijzen is in de loop der jaren aan verandering onderhevig geweest. Op dit moment voert de JWS de volgende prijzen:

  • Johan Wagenaar Prijs – voor een geheel oeuvre;
  • Kees van Baaren Prijs – voor een bijzonder orkest- of muziekdramatisch werk;
  • Willem Pijper Prijs – voor een werk met een bijzondere ‘signaalfunctie’.
  • Theo Bruins Prijs – voor een persoon die zich uitzonderlijk heeft ingezet voor het Nederlandse muziekleven. Daarbij kan het gaan om een publicist, een dirigent, een uitvoerend musicus of een organisator.

De prijzen zijn o.a. uitgereikt aan:

Johan Wagenaar Prijs
2020 Yannis Kyriakides
2016 Martijn Padding
2012 Guus Janssen
2008 Louis Andriessen

Kees van Baaren Prijs
2023 Seung-Won Oh YeonDo
2015 Mayke Nas Down the Rabbit-Hole
2010 Rob Zuidam Rage d’Amours

Willem Pijper Prijs
2024 Cecilia Arditto Tissue
2024 Trevor Grahl Music for Malmö
2017 Hugo Morales Murguía Equid
2011 Yannis Kyriakides Dreams of the blind

Theo Bruins Prijs
2018 Wim Boerman
2013 Reinbert de Leeuw
2006 Henk Heuvelmans

Het volledige overzicht van alle laureaten vind je hier.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten