Edities

29 jun 2019

editie 52

Editie 52

Het festival gaat eindelijk écht met de voeten in de Branding. Met concerten in het Zuiderstrandtheater en een route langs de Scheveningse kust luiden we de zomer in.

30 mrt 2019

editie 51

Editie 51

Festival Dag in de Branding organiseert in samenwerking met Rewire, het jaarlijkse internationale festival voor avontuurlijke muziek in Den Haag, een bonte proeverij van muziekpioniers in het Korzo theater. Nederlandse (in Den Haag geschoolde) pioniers delen het podium met internationale artiesten. Stuk voor stuk musici die op eigen wijze het experiment aangaan: of het nu gaat om bezetting, compositiemethode, extended techniques of een virtuoos gebruik van elektronica. De Lutherse Kerk is ’s avonds het decor voor een spannende samenwerking tussen de Britse avontuurlijke organist Kit Downes en Ensemble Klang. Muziek speciaal gemaakt voor deze ruimte en gelegenheid.

24 nov 2018

editie 50

Editie 50

We zijn aangekomen bij de 50ste editie van Festival Dag in de Branding en dus is het feest! Ook voor Wim Boerman, artistiek leider (en in 1979 mede-oprichter) van orkest de ereprijs, is het een gedenkwaardige dag: hij krijgt de Theo Bruinsprijs uitgereikt ‘voor zijn niet aflatende inzet een groot publiek te winnen voor nieuwe gecomponeerde muziek’, aldus de jury.

5/6 okt 2018

editie 49

Goebaidoelina Festival

De Russische componist Sofia Goebaidoelina (1931) is een van de meest markante stemmen in de hedendaagse muziek. Haar werk is oorspronkelijk, diep religieus en van een grote helderheid en precisie.
Op 5 en 6 oktober 2018 is ze te gast in Den Haag voor een retrospectief van haar werk. Het New European Ensemble, het Residentie Orkest en studenten van het Koninklijk Conservatorium spelen een selectie uit haar oeuvre, reikend van vroeg atonaal werk uit de Sovjet-tijd tot muziek die ze recentelijk heeft gecomponeerd.

26 mei 2018

editie 48

Editie 48

Deze editie van Festival Dag in de Branding staat in het teken van ‘ruimtes en rafelranden’.
In The Grey Space, een innovatieve plek voor beeldende kunst, worden twee ruimtes tegen elkaar uitgespeeld.
The Fringe Guitar Project verkent de randen van de traditionele concertpraktijk door in, onder en rondom de Nieuwe Kerk hun werk ten gehore te brengen. Met nieuw werk van Barbara Ellison, Petra Strahovnik en Geneviève Murphy.

10 mrt 2018

editie 47

Editie 47

De focus op de muziek van nu – dat is het doel van Saskia Lankhoorn, die twee seizoenen lang invulling geeft aan Festival Dag in de Branding. Op zaterdag 10 maart maakt ze die ambitie helemaal waar. Saskia kiest voor stukken over actuele thema’s en crossovers met theater, vaak met live elektronica als extra dimensie. Ook leidt zij het publiek voor de première van Watts van componist Peter Adriaansz naar een bijzondere locatie: de Electriciteitsfabriek. Een ruige, maar ook poëtische plek, die in korte tijd geliefd is geraakt bij Haagse kunstenaars.

2 dec 2017

editie 46

70 jaar Johan Wagenaar Stichting

Het 70-jarig jubileum van de Johan Wagenaar Stichting, de uitreiking van de Matthijs Vermeulen Prijs aan Kate Moore en de Willem Pijper Prijs aan Hugo Morales – deze editie van Dag in de Branding was één groot feest. Er klonk muziek van de vers gelauwerde componisten, maar deze dag was ook een muzikale terugblik op zeventig jaar componeren in Nederland, waaraan de Johan Wagenaar Stichting met zijn actieve opdrachtenbeleid een aanzienlijke bijdrage heeft geleverd. Het New European Ensemble speelde een selectie uit het archief.

14 okt 2017

editie 45

8 x 88 toetsen

Natuurlijk draaide deze eerste editie van curator Saskia Lankhoorn om haar eigen instrument: de piano. In de Nieuwe Kerk stonden er maar liefst acht opgesteld voor Sensitive Spot van Kate Moore. Cello8ctet Amsterdam vierde de tachtigste verjaardag van Philip Glass, pianist Michael Hersch kwan naar Nederland voor een uniek, eenmalig optreden en Ensemble Klang bracht een programma met werken waarin de piano op allerlei onorthodoxe manieren wordt bespeeld.

13 mei 2017

editie 44

American Mavericks

Festival Dag in de Branding besteedde aandacht aan Amerikaanse componisten die op enige afstand van de mainstream kozen voor een volstrekt eigen koers. Op verschillende locaties klonk werk van George Crumb, Harry Partch, Pauline Oliveros, Morton Feldman en James Tenney.

11 mrt 2017

editie 43

Stockhausen en Varèse

In de voorjaarseditie van 2017 stonden twee grote revolutionairen in de muziek centraal: Edgard Varèse en Karlheinz Stockhausen. De Nationale Opera, Holland Festival, Koninklijk Conservatorium en de Stockhausen Stiftung für Musik brengen tijdens het Holland Festival 2019 aus LICHT, een selectie uit de operacyclus LICHT van Stockhausen. In Festival Dag in de Branding vond de eerste preview van dit spektakel plaats. In Korzo klonken vijf werken van de Frans-Amerikaanse componist Edgard Varèse.

3 dec 2016

editie 42

Martijn Padding en De Nacht van de Tweede Haagse School

Met een vrije geest, wars van hokjesdenken, creëert de componist Martijn Padding een kleurrijk en afwisselend oeuvre. In Festival Dag in de Branding kreeg hij daar op 3 december 2016 de Johan Wagenaar Prijs voor uitgereikt door wethouder Joris Wijsmuller. In de Nieuwe Kerk dirigeerde Christian Karlsen het New European Ensemble in een feestelijk programma met drie briljante soloconcerten van Padding. Het avondprogramma in het Korzo theater kreeg de titel ‘De Nacht van De Tweede Haagse School’. Hierin stond een nieuwe generatie componisten centraal, afgestudeerd aan het Haagse Koninklijk Conservatorium sinds het begin van deze eeuw: Kate Moore, Oscar Bettison, Matthew Wright, Justin Christensen, Hugo Morales e.a..

15 okt 2016

editie 41

The Presence of Absence

Het motto van deze editie van het festival werd ontleend aan de titel van het gloednieuwe stuk van Oscar Bettison, waarvan Ensemble Klang samen met het Matangi Quartet in de Nieuwe Kerk de wereldpremière speelde. Artistiek coördinator Christian Karlsen bracht in de Elandstraatkerk de Nederlandse première van Studi per l’intonazione del mare, een meesterwerk van Salvatore Sciarrino. Dit werk heeft een onalledaagse bezetting: één zanger, één slagwerker, vier fluitisten, vier saxofonisten plus een orkest van nog eens honderd fluiten en saxofoons.

14 mei 2016

editie 40

Mayke Nas ontvangt Kees van Baarenprijs

Tijdens de veertigste editie van Festival Dag in de Branding vond de Nederlandse première plaats van Professor Bad Trip, een psychedelisch werk van de Italiaanse componist Fausto Romitelli. In het Theater aan het Spui dirigeerde artist-in-residence Christian Karlsen het Haagse Ensemble Klang XL. ’s Avonds ontving Mayke Nas in het Zuiderstrandtheater de Kees van Baaren Prijs van de Gemeente Den Haag voor haar werk Down the Rabbit-Hole (2012).

5 mrt 2016

editie 39

Editie 39

Artist-in-residence Joseph Puglia presenteerde zijn project rond de 34 Duetten voor twee violen van Luciano Berio. Puglia voerde de duetten uit met violisten van alle leeftijden en niveaus: jonge kinderen, studenten en professionele collega’s. Natalia Domínguez Rangel maakte in opdracht van het festival een gloednieuwe muziekinstallatie: 10:01. De wereldpremière vond plaats in de Nieuwe Kerk.

12 dec 2015

editie 38

Hans Abrahamsen

De 38ste editie werd opgeluisterd door de aanwezigheid van de Deense componist Hans Abrahamsen wiens werk deze dag centraal stond. Daarnaast was er natuurlijk aandacht voor de nieuwe makers in het festival. Violist Joseph Puglia verzorgde het openingsconcert in de Tuinzaal van het Gemeentemuseum en componiste Natalia Domínguez Rangel toonde twee audiovisuele installaties van beeldend kunstenaar Alexandra Navratil waarvoor Natalia de muziek heeft gecomponeerd. Componist Peter Adriaansz ontving de prestigieuze Matthijs Vermeulen Prijs voor zijn werk Scala II, dat aansluitend door pianist Ralph van Raat en Slagwerk Den Haag werd uitgevoerd.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten