Myrtó Nizami: ‘Ik heb veel over mezelf geleerd en ik bevind me als componist op een heel andere plek dan waar ik twee jaar geleden begon’
Twee jaar lang was Myrtó Nizami composer-in-residence bij Festival Dag in de Branding. In de juni-editie presenteert ze in het Theater aan het Spui haar eindwerk Prima Materia III, ‘The Last Mask’.
Het einde van je residency bij Dag in de Branding is in zicht, Myrtó! Hoe voelt dat?
“Het was een enorm intensief traject – veel meer nog dan mijn master aan het conservatorium, eerlijk gezegd. Ik heb veel over mezelf geleerd en ik bevind me als componist op een heel andere plek dan waar ik twee jaar geleden begon. Niet alleen in technisch opzicht ben ik gegroeid, maar ik heb ook andere dingen moeten ontwikkelen, zoals leiderschapsvaardigheden. Dat had ik niet echt voorzien, ik ben eigenlijk meer een group person, maar een team heeft een leider nodig. Fascinerend vind ik dat: je persoonlijkheid groeit kennelijk als een plant, afhankelijk van licht en ruimte. Je leert wat je in een bepaalde context moet leren.”
Dat raakt eigenlijk aan het onderwerp van Prima Materia, toch?
“Inderdaad, mijn werk gaat over ons ‘zelf’. Met een gedicht van Pessoa als uitgangspunt stel ik de vraag of er echt een ‘zelf’ in ons huist, in hoeverre identiteit één en ondeelbaar is, of dat we juist over meerdere identiteiten beschikken. De manier waarop Pessoa daarbij het idee van het ‘masker’ gebruikt is heel muzikaal. Het gaat bij hem meer over klank dan over betekenis, hij zoekt naar ambiguïteit. Die ambiguïteit wil ik laten bestaan. Evenmin als Pessoa draag ik een oplossing aan.”
Horen we muziek uit je eerdere presentaties in Dag in de Branding terug?
“Jazeker. Het werk bestaat uit drie scènes, waarvan de eerste twee afgelopen maart al te horen waren. De derde en laatste scène is helemaal nieuw. Een paar dagen geleden heb ik de muziek naar de musici gestuurd en binnenkort hebben we een eerste workshop. In juni gaan we dan een week repeteren. Het is heel spannend, maar ik heb er een goed gevoel over. We werken nu een jaar samen met dit team en zo’n lang verband is in de nieuwe muziek niet vanzelfsprekend – in tegenstelling tot bij een rockband, bijvoorbeeld. Die langdurigheid zorgt voor stabiliteit, groei en veiligheid. Ze draagt bij aan de maturiteit van onze samenwerking. Sowieso heeft de ervaring om zowel componist als regisseur te zijn me een nieuw perspectief op het makerschap gegeven, daar zou ik in de toekomst graag meer mee willen doen.”
Heb je al plannen voor hierna?
“De afgelopen twee jaar zijn zo intens geweest, ik ga eerst rust nemen. Al heb ik ook een grote opdracht waar ik aan moet werken, een stuk voor ensemble MusikFabrik, voor in het Festival Présences in Parijs volgend jaar.”
Gefeliciteerd!
“Bedankt! Het festival is gewijd aan Georges Aperghis, de Grieks-Franse componist. Ik bewonder zijn werk zeer en sinds een paar jaar hebben we contact. Ja, ik ben erg blij dat ik dit kan doen. Ik ben heel gelukkig.”