Lera Auerbach in De Volkskrant

Op zondag 15 oktober begint het Lera Auerbach festival in Den Haag. Acht dagen lang worden er concerten gegeven die in het teken staan van Lera Auerbach en vieren we deze Russisch-Amerikaanse alleskunner. Maartje Stokkers ging voor De Volkskrant in gesprek met Auerbach over haar gloednieuwe werk Flights of the Angakok, haar jeugd en haar werkmethoden.

Enkele quotes uit het interview
“Hoewel de nadruk momenteel ligt op het dirigeren, is Auerbach een van de grote componisten van deze tijd. Hoe gaat ze nu te werk? ‘De eerste schetsen, zowel literatuur als muziek, doe ik nog altijd met pen en papier. De connectie tussen hand en brein is erg belangrijk. De computer is een andere entiteit, ook al kun je beter typen dan schrijven met de hand. Het geeft me een gevoel van vrijheid, ik kan mijn verbeelding echt laten gaan.’”

“Haar nieuwste stuk, Flights of the Angakok, gaat over het arctische gebied en volgt op haar Vierde symfonie (2019). ‘Niet iedereen voelt zich direct aangetrokken tot de Noordpool. In de klimaatdiscussies is de emotionele component er niet, men praat over praktische, rationele oplossingen. [..] Zes jaar geleden had ik een gesprek met natuurbeschermer Enric Sala van National Geographic. Hij vroeg me of er ooit al een groot concertstuk gewijd was aan de Noordpool. Nee, dus ik ging dat te schrijven.’”

“Auerbach: ‘Ik was overweldigd door de veelheid van culturen en talen van de arctische gebieden. De angakok blijkt de gemene deler – dat is de sjamaan, de spirituele en intellectuele gids, van de Inuit die met zijn of haar kunsten door tijd en ruimte kan reizen, de weg kan vinden in het duister, contact kan maken met de geesten van dieren en elementen. Dit stuk is een spirituele reis, terug in de tijd. In de koorpartijen hoor je de geesten van dieren, van de wind, de oceaan, de zon en de maan. De angakok komt ze op zijn vlucht allemaal tegen, ook de geest van de verveling.’” Lees hier het hele artikel. 

Lera Auerbach Festival
Van 15 t/m 22 oktober organiseren wij het Lera Auerbach Festival in Amare, de Nieuwe Kerk en Korzo. Een week lang maak je kennis met het werk van deze veelzijdige kunstenaar. Kijk hier voor het complete programma. Kaartverkoop via amare.nl/auerbach

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten