Maria W. Horn rouwt om de wereld

Op 18 september staat de Zweedse Maria W. Horn met het werk Dies Irae in de Lutherse Kerk, in het kader van Dag in De Branding x Rewire. Het online tijdschrift The Quietus interviewde haar over haar werk.

Het Dies Irae (‘dag van toorn’) beschrijft het Laatste Oordeel – voor veel gelovigen het uur van de waarheid en daarom in de meeste requiems een orkestrale ‘hel en verdoemenis’. In dit interview beschrijft Maria dat haar interpretatie van Dies Irae een afrekening is die haar oorsprong heeft in de middeleeuwen en doorgetrokken is naar de huidige klimaatcatastrofe. Het stuk ging afgelopen zomer in Stockholm in première en bevat arrangementen voor stem, elektronica en gestemd glas. Het is gedeeltelijk geschreven tijdens een verblijf in een mijndistrict in Zweden in 2018, op een moment dat branden nabijgelegen bossen verwoestten, en werd voltooid tijdens de pandemie.

“Deze periodes beïnvloedden het thema, ze waren een manier om veel van mijn angst over de toekomst en over de milieucrisis te kanaliseren”, zegt ze. “Het heeft veel te maken met deze constante cognitieve dissonantie van het leven in het welvarende westelijke deel van de wereld, waar – vooral in Zweden – de algemene opvatting is dat we kunnen blijven leven in eeuwige economische groei, en onszelf gewoon uit deze situatie kunnen investeren zonder zelf ook maar één offer te hoeven brengen. Het Dies Irae-thema is zo aantrekkelijk, omdat het een requiem is, dus het geeft ons de ruimte waar we mogen rouwen om de wereld.

Horn beschrijft muziek maken als een transformerende ervaring die ze nodig heeft, en beschrijft het als het aanleggen van een tuin, waar meerdere dingen tegelijk moeten worden geregeld, in verschillende stadia van bloei en verval. “Het vereist verbeeldingskracht en wilsrichting”, zegt ze. “Het presenteren van mijn muziek wordt een verlengstuk van dit proces, een zoektocht om transformatieve ervaringen voor anderen te creëren. Ik denk dat het allemaal neerkomt op een geloof in het inherente vermogen van de geest om te veranderen en zijn vermogen om nieuwe werelden voor te stellen.”

Lees hier het hele interview van The Quietus met Maria W. Horn. Maria W. Horn staat op 18 september om 20:00 u in de Lutherse Kerk en is onderdeel van het avondprogamma van Dag in de Branding x Rewire.

Bestel uw kaarten

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten