Petra Strahovnik over 14 december

We stelden componist Petra Strahovnik drie vragen over haar werk Through the Looking Glass. Zij schetst met behulp van muziek, geluid, performancekunst, video en elektronica de gevolgen van aandoeningen als ADHD, angst, depressie en bipolaire stoornis. Op 14 december presenteert zij vier van de vijf stukken van deze serie. De stukken worden door Ensemble Modelo62 doorlopend uitgevoerd in Zaal 3, Studio LOOS, DCR en het Rewire kantoor en u kunt zelf uw route bepalen. 

Het publiek kan de eigen route bepalen bij jullie programma op 14 december? Spannend! Hoe werkt dit?

De vrijheid om te kiezen. Volg je gevoel. Het kan zijn dat je daardoor bij één optreden blijft hangen, het kan je ook naar een ander optreden leiden. Maar als je de zaal verlaat, sta dan stil bij het feit dat het optreden door blijft gaan en dat wij, als muzikanten, jouw aanwezigheid als een echo blijven ervaren.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om nieuwe muziek over mentale aandoeningen als ADHD, angst, depressie en bipolaire stoornis te maken?

Ik vroeg mijzelf af of ik kunst kon gebruiken om het bewustzijn over mentale aandoeningen te vergroten. Na het besproken te hebben met een psycholoog die werkzaam is in het vakgebied, besloot ik de uitdaging aan te gaan om kunst te verbinden met dit gevoelige onderwerp. Het is een reflectie van het pad dat ik bewandeld heb en nog altijd bewandel. Hopelijk kan ik iets veranderen in de huidige situatie, ook al is het maar klein.

Wat is jullie beoogde doel met deze stukken? Wat zou je willen bereiken bij het publiek?

Het optreden is vrij persoonlijk en kan mensen inzicht geven in een wereld van iemand met een neuro-atypisch brein. Tijdens het festival kun je, als je jezelf daar de kans toe geeft, de gevoelens en sensaties voelen die iemand met een mentale aandoening dagelijks ervaart. Het luisteren naar de muzikanten geeft het publiek een duidelijker beeld en creëert meer begrip voor mensen met een mentale aandoening. Hopelijk blijft dit het publiek, bewust of onbewust, bij en komt het van pas wanneer zij dat nodig hebben.

Het programma Through the Looking Glass vindt plaats op zaterdag 14 december om 17:00 uur in Zaal 3, Studio LOOS, DCR en het Rewire kantoor als onderdeel van Festival Dag in de Branding. Losse kaarten koopt u via de website van Zaal 3. Voordelig passe-partout voor het festival koopt u hier.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten