Aart Strootman: “iets minder ‘Aart’ maar des te meer ’TEMKO’”

Tien jaar geleden begonnen componist en gitarist Aart Strootman, percussionist Ramon Lormans en bassist en elektronicaspecialist Fred Jacobsson het trio TEMKO. Op 17 juni presenteren zij het resultaat van tien jaar repeteren en improviseren in Korzo. Aart Strootman neemt ons mee in de totstandkoming van hun stuk Entropy. Aart: “Wat er na een jaar kneden overblijft kan dicht bij de aanvankelijke schets liggen, maar ook afdrijven naar iets wat minder ‘Aart’ is maar des te meer ’TEMKO’.”

Het uitgangspunt bij de start van TEMKO tien jaar geleden was de vraag ‘Wie zijn wij?’ Heb je na tien jaar een antwoord op die vraag?

Toen we startten kwamen we niet bijeen om ‘repertoire’ te spelen, maar om te onderzoeken wat de meerwaarde was van de bandleden. We hadden opvallende voorliefdes: groove, minimal, sound en wat gemeenschappelijke helden. Naast veel repeteren (lees: muziek maken zonder direct doel) kwamen we ook in contact met sommige van die inspiratiebronnen. We reisden in een vroeg stadium af naar Zürich voor workshops met pianist Nik Bärtsch bijvoorbeeld. En dat was olie op het vuur, gevoelsmatig waren we bezig iets te ontwikkelen wat we elders nog niet gehoord hadden. Wat dat precies is? Lastig te omschrijven, maar het voelt in ieder geval 100% ‘van ons’, dat is zeer waardevol.

Je omschrijft jullie werkwijze als “wortelschieten in wat we het meest interessant vinden”. Kun je uitleggen waar die interesse ligt?
Dit was breed, heel breed: van vroege Philip Glass stukken tot snoeiharde metal. In de repetitieruimte raakten we dit repertoire wel aan, maar zochten in improvisatie en schetsen vooral naar wat dergelijke orenschijnlijk (is dat een woord?) ongerelateerde bronnen gemeenschappelijk hadden. Dat leverde heel veel stukken op, werk wat bij nader inzien waardeloos bleek maar ook muurbloempjes die verder onderzocht konden worden. Dat hebben we tien jaar lang met plezier gedaan met ons huidige project Entropy als resultaat.

Je bent zelf componist, en gitarist. In Temko lopen die rollen in elkaar over. Kun je iets uitleggen over jullie werkwijze?
Ik schrijf graag, en al helemaal voor mensen die ik ken. Ramon en Fred ken ik als geen ander en voor hen schrijven is een feest. Wat ik vastleg in een partituur gaat door de gehaktmolen van Ramons instrumentarium (dit klinkt beter op hout, luister maar’) en wordt geperfectioneerd door Freds duizelingwekkende precisie op timing. Wat er na een jaar kneden overblijft kan dicht bij de aanvankelijke schets liggen, maar ook afdrijven naar iets wat minder ‘Aart’ is maar des te meer ’TEMKO’. Ik laat me heel graag verrassen.

Op 17 juni spelen jullie het stuk Entropy. Waar gaat dit over en wat kan de bezoeker verwachten?
Entropie is een term uit de thermodynamica. Kort door de bocht: ‘de mate van wanorde’. Wat ons boeit is dat dit begrip toepasbaar is op veel vlakken, naast natuurkunde ook politiek bijvoorbeeld of klimaat, cola met mentos, sterrenkunde, het gedrag van koffiemelk en uiteraard.. muziek. Hoe dat bij TEMKO klinkt, laten we de 17e horen.

Entropy van Aart Strootman / TEMKO zien? Dat kan op 17 juni om 19:00u in KORZO. Koop hier kaarten.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten