Celia Swart: “Kluster5 brengt mijn noten altijd naar een hoger plan”

Niemand ontkomt eraan: de smartphone beheerst een groot deel van ons leven. In het multimediale stuk Elevation of self-validation dat ze schreef voor Kluster5, laat componist Celia Swart zien hoe een jonge vrouw zich verliest in deze virtuele dimensie. De wereld van de eenzame violist Cecí Gold wordt geleidelijk complexer en gelaagder. Het stuk is op 18 september te horen tijdens Dag in de Branding x Rewire. Wij spraken met Celia over het personage Cecí Gold, haar relatie met social media en de samenwerking met Kluster5.

Hoe is de samenwerking met Kluster5?
Kluster5 heb ik leren kennen tijdens een compositie-project op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Dat eerste werk dat ik voor hen maakte heette “Boven Hoge Gebouwen”. Die samenwerking is vrij belangrijk geweest. Op dat moment voelde ik echt een klik tussen de geluidswereld die ik had gecreëerd en de bezetting waarvoor ik had geschreven. De musici van Kluster5 zijn zo goed op elkaar ingespeeld en brengen mijn noten altijd naar een hoger plan.

Een jaar of 3 geleden kwam Kluster5 met het idee om mij een nieuw werk te laten maken, waarbij ik ook mijn eigen visuals zou maken. Voor hen heb ik mijn eerste langere werk mogen maken (30 minuten) en heb ik alle media-lagen tot een kunstwerk kunnen laten smelten (muziek, performance en visuals).

Hoe is het personage Cecí Gold ontstaan?
Alhoewel Kluster5 een ensemble is, creëerde ik tijdens het schrijven een alter ego voor violist Isa Goldschmeding, die de rol van de influencer zou vertolken. Isa is zelf nauwelijks met social media bezig, en het leek mij daarom juist interessant om een alter ego voor haar te maken waar zij zowel online als op het podium in kon kruipen.

Wat betekenen social media voor jou?
Het is ten eerste een plek om te connecten met anderen. Maar omdat de focus van verbinden met vrienden verschoven is naar bijna een soort netwerken, is mijn relatie tot social media behoorlijk veranderd. Voor de pandemie was ik veel bezig met meer volgers te krijgen en een goede uitstraling te hebben op mijn Instagram feed. Het werkte behoorlijk verslavend, en daardoor voelde het goed en leuk maar tegelijkertijd nam het ook veel tijd in beslag. Door de lockdowns ben ik veel minder gaan posten; er was immers ook veel minder om te promoten. Ik denk dat ik door die periodes anders ben gaan kijken naar social media, en veel minder de behoefte voel om altijd maar aan te staan.

Kun je iets vertellen over het multimediale aspect in het stuk?
Meer en meer wil ik in mijn multimedia werken alle media-lagen met elkaar kunnen verbinden. De vraag is: welke relaties hebben zij tot elkaar? Als ik die vraag voor mijzelf kan beantwoorden, heb ik een stevige basis waarop ik zowel in de muziek als in de visuals alles tot in detail kan componeren en creëren. In dit werk “elevation of self-validation” heb ik Isa gefilmd in een theater. Tijdens de live voorstelling staat zij voor een scherm (er staan 3 schermen op het podium) en lijkt het dus haar spiegelbeeld. Ik heb haar gezicht bewerkt met o.a. Photoshop en animaties en gedurende het stuk verandert zij als het ware in een online avatar. Ook in de muziek gebeurt iets soortgelijks: meer en meer elektronische lagen komen erbij, het geluid herken je van akoestische instrumenten maar is ontzettend gefilterd door o.a. reverb effecten.

Elevation of self-validation van Celia Swart door Kluster5 staat op 18 september in KORZO als onderdeel van het avondprogramma van Dag in de Branding x Rewire. Koop kaarten

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten