Chloë Abbott: “Trompet en slagwerk zijn diep verbonden.”

Trompettist Chloë Abbott vormt samen met slagwerker Moritz Koch het nieuwe SMASH.duo. Op zaterdag 16 maart treden ze om 17u op in Korzo. Joep Stapel sprak met Chloë over het ontstaan van SMASH.duo, hun naam en hoe ze hun concerten vormgeven. Chloë: “Wij proberen een optreden meer als een popgroep te benaderen, als één geheel.”

Hoe is SMASH.duo ontstaan?
“Moritz en ik hebben elkaar in juni 2022 ontmoet op vliegveld Frankfurt, onderweg naar een concert in Tel Aviv. Hij viel op het laatste moment in voor iemand in het ensemble waarmee ik speelde. We ontdekten al snel dat we dezelfde leraar hebben gehad, Susan Williams. Ik heb baroktrompet bij haar gestudeerd in Den Haag, en Moritz zat als paukenist in een barokensemble dat Susan heeft opgericht aan het conservatorium in Bremen. We raakten aan de praat en ontdekten dat we allebei affiniteit hebben met nieuwe muziek én ideeën over de concertpraktijk. Dus besloten we een duo te vormen.”

Trompet en slagwerk, dat is een ongewone combinatie.
“Op het eerste gezicht wel ja. Maar eigenlijk zijn ze diep verbonden. In barokmuziek doen de trompetten en de pauken vaak hetzelfde – ik maak weleens de grap dat de pauken in feite de derde trompet zijn. Luister maar naar de Messiah van Handel. Trompetten en pauken zijn echt makkers.”

Wat zijn jullie ideeën over de concertpraktijk?
“We ontdekten dat er al een duo bestaat, van trompettist Håkan Hardenberger en slagwerker Colin Currie – beroemde en geweldige musici. Ze hebben ook een cd, maar daarop staat vooral heel ernstige nieuwe muziek. Moritz en ik willen onze optredens laagdrempeliger maken, het moet leuk zijn en er mag ook gelachen worden. Zelf vind ik het heel irritant als er tijdens een concert tien minuten lang wordt omgebouwd – ik kom om muziek te luisteren! Wij proberen een optreden meer als een popgroep te benaderen, als één geheel. We praten ook met het publiek om de stukken toe te lichten. En we dragen felgekleurde outfits. De Club van Korzo past daarom heel goed bij ons, je hebt daar van die comfortabele groene banken en de sfeer is relaxed.”

SMASH.duo is een opvallende naam.
“Tja, een naam kiezen voor een ensemble is altijd een probleem. Er bestaan veel stereotypen over koperblazers en slagwerkers, op de eerste plaats dat ze heel luid zijn. En in orkesten hangt er rond die secties vaak een nogal masculiene energie. Daar spelen we mee. ‘Smash’ is een klanknabootsing van ons geluid, en als iemand all caps schrijft, heb ik altijd het gevoel dat ze tegen me schreeuwen. De naam is dus een beetje ironisch, maar ook een beetje popart-achtig.”

SMASH.duo speelt op 16 maart om 17:00u in KORZO. Koop hier kaarten.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten