Componist Yannis Kyriakides ontvangt de Johan Wagenaar Prijs 2020

Op voordracht van de Johan Wagenaar Stichting kent de gemeente Den Haag de Johan Wagenaar Prijs 2020 toe aan componist Yannis Kyriakides. Deze compositieprijs wordt eens per vier jaar toegekend voor een heel oeuvre en is uniek in Nederland. Eerdere laureaten waren onder meer Martijn Padding (2016), Guus Janssen (2012) en Louis Andriessen (2008). Kyriakides ontvangt de Johan Wagenaar Prijs van de Gemeente Den Haag tijdens Festival Dag in de Branding op zaterdag 12 december 2020. Op verschillende locaties in Den Haag spelen die dag o.a. ensemble Maze en Silbersee werken van Kyriakides.

Johan Wagenaar Prijs
De Johan Wagenaar Prijs is een van de compositieprijzen van de Gemeente Den Haag, gecureerd door de Johan Wagenaar Stichting (JWS). De prijs wordt eens per vier jaar toegekend voor een heel oeuvre en is in die zin uniek in Nederland. Deze prijs bestaat uit een geldbedrag van € 25.000,- en de opvoering van werken uit het oeuvre van de winnende componist.

Robert van Asten, wethouder Mobiliteit en Cultuur van Gemeente Den Haag: “We stimuleren een sterke en gezonde culturele sector en helpen kunstenaars en artiesten op alle niveaus verder te groeien.”

Uit het juryrapport:
De vakjury bestond dit keer uit uit Masa Spaan, Calliope Tsoupaki, Guus Janssen, Saskia Lankhoorn, Joseph Puglia, Diamanda Dramm, Joep Stapel en Pieter van Loenen. In hun juryrapport schreven zij lovende woorden over Yannis Kyriakides:
“Kyriakides durft zichzelf te bevragen in ieder werk dat hij schrijft. Zijn oeuvre getuigt van een onderzoekende geest die het spelen en het speelse nooit is kwijtgeraakt. Methodisch en gestaag werkt hij aan een groot oeuvre van hoge kwaliteit, dat gekenmerkt wordt door ideeënrijkdom en de onnadrukkelijke toepassing van elektronica en buitenmuzikale elementen.”

Lees hier meer over het festival op 12 december

Yannis Kyriakides
Yannis Kyriakides (Cyprus, 1969) is een Nederlandse componist van hedendaagse muziek. In zijn muziek combineert hij veelal conventionele muziekinstrumenten met elektronica en digitale media. Kyriakides studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Louis Andriessen en Dick Raaijmakers. In 2000 won hij de Gaudeamus Prijs voor zijn compositie a conSPIracy cantata (1999).

Kyriakides krijgt opdrachten van en voor verschillende ensembles en orkesten. Vanaf 2005 vormt Kyriakides samen met Ronald Spekle de artistieke leiding van het Maarten Altena Ensemble, dat ze omdopen tot ensemble MAE. In 2011 kreeg zijn cd Antichambers in Parijs een Qwartz Electronic and New Music Award in de categorie Experiment and Research. Dat jaar kreeg hij ook de Buma Toonzettersprijs voor Beste nieuwe Nederlandse compositie in 2010 voor zijn werk Paramyth voor viool, klarinet, piano en computer. In 2011 ontving Yannis Kyriakides de Willem Pijper Prijs van de gemeente Den Haag voor zijn werk Dreams of the Blind.

Als docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag is Kyriakides van grote invloed op een nieuwe generatie componisten.

In het oeuvre van Kyriakides is een organische ontwikkeling te zien waaruit een diepe reflectie over de aard van zijn muziek blijkt. Kyriakides is een veelzijdig componist, hij schreef voor uiteenlopende bezettingen van solo tot orkest en van dans tot audiovisuele installaties – en in alles is een duidelijke eigen vorm te zien die zijn werk heel herkenbaar maakt. Kyriakides is een zeer ambachtelijk en intelligente kunstenaar die deze kunde zeer goed weet te combineren met de verwondering en creativiteit van een open geest.

Johan Wagenaar Stichting
De Johan Wagenaar Stichting is opgericht door de Gemeente Den Haag in 1947, en heeft als voornaamste doelstelling het stimuleren en promoten van nieuwe en hedendaagse muziek. Het toekennen en uitreiken van de gemeentelijke muziekprijzen maken hier deel van uit. De stichting is ook de drijvende kracht achter Dag in de Branding, het festival voor nieuwe muziek dat vier maal per jaar in Den Haag plaatsvindt.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten