Ensemble Resilience: “Dit is volgens ons de muziek van de toekomst”

In Space Between experimenteert een viertal componisten met de interactie tussen akoestische en elektronische muziek. Ensemble Resilience speelt deze stukken op 4 maart in Korzo. Wij gingen in gesprek met violist Natálie Kulina en vroegen haar naar haar mede muzikanten uit Ensemble Resilience, de componisten achter Space Between en wat het publiek kan verwachten.

Wie zijn Ensemble Resilience? Een voorstelrondje graag!
Ensemble Resilience is een zeskoppig collectief van musici en componisten op het snijvlak van elektronische en akoestische muziek. Ieder van ons komt vanuit een andere achtergrond en heeft een eigen perspectief. De levendige uitwisseling van ideeën, samen met de gemeenschappelijke nieuwsgierigheid en opwinding om nieuwe technologieën en geluiden te ontdekken, maakt het bijzonder om samen muziek te maken.
Paolo, Marco en Natalie wonen in Nederland, Gerardo en Pablo komen uit Engeland en Tomek uit Polen. Onze nationaliteiten zijn nog meer verspreid, dus het is interessant om het brede netwerk van kennis, smaken, gadgets en collega’s die we als groep hebben bij een project te betrekken – en te zien wat ermee kan worden gecreëerd.

Op 4 maart presenteren jullie werk van vier componisten. Waarom hebben jullie voor deze componisten gekozen?
Onze projecten komen vaak voort uit eerdere persoonlijke connecties en professionele samenwerkingen. De componisten in dit concert delen allemaal onze visie op muziek, maar brengen allemaal iets anders mee. We genieten erg van hun muziek en samen creëren de stukken een zeer levendige showcase van wat wij het leukst vinden aan de hedendaagse muziek. Ze stellen ons ook in staat om te experimenteren en onszelf te pushen als artiesten, wat altijd geweldig is.

De stukken hebben allemaal op hun eigen manier te maken met technologie. Wat kunnen we verwachten?
Mads Emil Dryer onderzoekt bijvoorbeeld het meest elementaire element van elektronische muziek – de sinusgolf. In combinatie met akoestische instrumenten zoeken we in zijn stuk naar verbindingen tussen deze geluidsbronnen. Jasna Veličković heeft voor haar stuk een geheel nieuw instrument en een nieuwe sonische wereld gecreëerd rond hergebruikte “elektronische rommel”, waarvan we denken dat het een heel opwindend en relevant uitgangspunt is. Boris Bezemer gebruikt onze originele instrumenten en weet daar altijd een wild klankbereik, met veel energie en intriges, uit te halen.
William Dougherty heeft een soort spiegel van het ensemble gemaakt, met behulp van opnames van onze stemmen en fragmenten waarin we instrumenten bespelen via Zoom tijdens de pandemie. Verwacht uitgedaagd en verrast te worden en hopelijk goed vermaakt, in vier heel verschillende werelden, en blijf uitkijken naar de kleine technische snufjes en instrumenten die voortdurend veranderen en transformeren.

Welke rol spelen al deze moderne technologieën in het repertoire van Ensemble Resilience?
Een essentiële rol. Ons hele repertoire is helemaal vanaf nul opgebouwd, vanwege de specifieke combinatie van akoestische en elektronische instrumenten. En natuurlijk verkennen we bij elk project steeds meer van de eindeloze mogelijkheden die dit creëert, wat een geweldige basis is (je zou zelfs kunnen zeggen een speeltuin) voor nieuwe stukken en methoden.

We willen graag verder bouwen aan de integratie van akoestische en elektronische instrumenten en technologie, naar een ‘next-gen’ opstelling. Dat is volgens ons de muziek van de toekomst. Afgezien van het werken met componisten zoals we nu doen, neigen we ook meer naar het creëren van onze eigen muziek. Hiermee komen we dichter bij het creatieve proces en de output die je zou verwachten van een rockband of populaire elektronische muziekband. En zo vervaagt de kloof tussen wat we verwachten te zien en horen bij verschillende muziekgenres. Het betekent ook openstaan voor meer flexibiliteit, het onderzoeken van presentatievormen en samenwerkingen met een breed scala aan kunstvormen, waar we erg naar uitkijken.

Space Between door Ensemble Resilience is op 4 maart om 16:30u te horen in Korzo. Koop hier kaarten. LET OP! Na afloop van het concert start er in de Club van Korzo om 17.45 uur een nagesprek met de makers en musici van Ensemble Resilience

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten