Gemeente Den Haag kent Kees van Baarenprijs toe aan componist Seung-Won Oh

Op voordracht van de Johan Wagenaar Stichting kent gemeente Den Haag de Kees van Baarenprijs toe aan componist Seung-Won Oh voor haar werk YeonDo. Deze compositieprijs wordt uitgereikt voor een orkestwerk of muziektheatraal werk. Seung-Won Oh ontvangt de prijs van gemeente Den Haag tijdens Festival Dag in de Branding op zaterdag 17 juni 2023. Het New European Ensemble en Cappella Pratensis brengen die dag het winnende werk ten gehore in de Nieuwe Kerk. De kaartverkoop is gestart.

YeonDo – Seung-Won Oh
Seung-Won Oh schreef YeonDo (Bosch Requiem, 2020) in opdracht van festival November Music. Dit muziektheaterwerk is een overrompelende ervaring, een symbolische muzikale ceremonie. Imponerende slagwerkpartijen, meditatieve strijkpassages en hemelse stemmen smelten samen tot een spiritueel momentum.
Met haar weidse muziekritueel YeonDo werpt Seung-Won Oh nieuw licht op de aloude Koreaanse katholieke kerktraditie. Voordat iemand wordt begraven vindt er een begeesterd groepsgebed plaats voor de dode. De componist is gefascineerd door dit unieke dodenritueel dat oeroude Koreaanse begrafenistradities verbindt met het katholieke geloof. Tijdens het YeonDo-ritueel wordt de geest voorbereid op zijn tocht naar een nieuwe wereld. Ohs muziek heeft een grote fysieke uitstraling waarbij muzikale handeling en klankritueel in elkaar overvloeien. In haar dodenmis is een hoofdrol weggelegd voor New European Ensemble, de zangers van Cappella Pratensis en een alt, die een zinderend en tijdloos ritueel ontketenen.

Uit het juryrapport
De jury van de Kees van Baarenprijs bestaat uit het bestuur van de Johan Wagenaar Stichting. Zij roemt YeonDo als ‘een zeer vakkundige compositie, die tegelijkertijd de luisteraar sterk beweegt. De orkestratie ondersteunt een volwassen en evenwichtig werk dat geduldig door de tijd beweegt. De componist toont beheersing van structuur in haar wijze vormkeuzes, en leidt ons door een sereen landschap van harmonie en klankkleur. De lange lijnen geven de luisteraar de gelegenheid zich onder te dompelen in Ohs heel eigen muzikale taal. Het gebruik van ruimtelijkheid, beweging en lichtelementen draagt verder bij aan de impact van het werk, en maakt YeonDo een werk dat live beleefd wil worden. De alt-solo halverwege het werk verdient een aparte vermelding, het is een hoogtepunt van verstilling en lyrische schoonheid.’

Praktische informatie
zaterdag 17 juni 2023, Nieuwe Kerk Den Haag
Aanvang 20:30 uur
Meer info & kaarten

Dit concert is onderdeel van Festival Dag in de Branding op 17 juni 2023. Deze festivaleditie valt samen met de tweede landelijke Dag van de Componist, een initiatief van Dutch Composers Now. Bekijk het complete programma.

Meer over de Johan Wagenaar Stichting en de muziekprijzen.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten