za 17 juni 2023
20:30
Nieuwe Kerk
Spui 175 Den Haag
Uitreiking Kees van Baaren Prijs aan componist Seung-Won Oh

Seung-Won Oh ontvangt de Kees van Baaren Prijs van de Gemeente Den Haag voor haar compositie YeonDo, die ze in 2020 schreef in opdracht van festival November Music in Den Bosch. De van oorsprong Zuid-Koreaanse Oh zegt over dit requiem: ‘In Korea is yeondo een gebed voor de zielen in het vagevuur. Het is een uniek ritueel, waarin elementen uit de traditionele Koreaanse begrafeniscultuur zich vermengen met katholieke geloofsovertuigingen.’ Tijdens het YeonDo-ritueel wordt de geest voorbereid op zijn tocht naar een nieuwe wereld.
De bekroonde compositie van Oh heeft een sterk fysieke aspect, waarbij concert en ritueel in elkaar overlopen. In haar dodenmis is een hoofdrol weggelegd voor het New European Ensemble, de zangers van Cappella Pratensis en de alt Elisa de Toffol, die een zinderend en tijdloos ritueel ontketenen. Aanvankelijk treden solist, koor, slagwerkkwartet en orkest onafhankelijk van elkaar op. In deel III komen de gebeden, processies en klokken samen in het indrukwekkende Lux Aeterna.

Seung-Won Oh
Manoj Kamps

De jury prijst YeonDo als ‘een zeer vakkundige compositie, die tegelijkertijd de luisteraar sterk beweegt’. Ook merkt zij op: ‘De lange lijnen geven de luisteraar de gelegenheid zich onder te dompelen in Ohs heel eigen muzikale taal. Het gebruik van ruimtelijkheid, beweging en lichtelementen draagt bij aan de impact van het werk, en maakt YeonDo een werk dat live beleefd wil worden. De altsolo halverwege het werk verdient een aparte vermelding, het is een hoogtepunt van verstilling en lyrische schoonheid.’
De Kees van Baaren Prijs is een compositieprijs van de gemeente Den Haag, die eens per zes jaar wordt toegekend voor een orkestwerk of muziektheaterwerk. Eerdere winnaars waren o.a. Rob Zuidam en Mayke Nas.

In aanloop naar de premiere van YeonDo ging muziekjournalist Thea Derks in gesprek met Seung-Won Oh. Lees hier het interview In onderstaande video alvast een fragment uit YeonDo.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten