za 17 juni 2023
12:00
Strand Scheveningen
In samenwerking met Festival Classique

Hup, je koffer opendoen, instrument pakken en spelen – op straat, met de voorbijgangers als publiek. Zo gaat het er in de fanfare aan toe, de plek waar bijna alle koperblazers beginnen. Het was juist die spontaniteit die trombonist Anton van Houten miste in de klassieke concertpraktijk. Hoe het ook kan blijkt in New York, waar het Asphalt Orchestra opduikt vanuit een metro-ingang, een flash mob in de vorm van een theatrale marching band. Het idee voor neo-fanfare 9×13 was geboren: een fanfare die nieuwe muziek speelt, op een nieuwe manier gepresenteerd. Niet pleasen, maar prikkelen.

Sinds de oprichting in 2016 nodigt 9×13 steeds componisten uit nieuw werk te schrijven of bestaande muziek te arrangeren.

Neo-fanfare 9x13
Neo-fanfare 9x13

Onder NAP omvat bewerkingen van Bach, The Nits en Moondog – waarmee de muzikale bandbreedte direct duidelijk is – aangevuld met nieuw werk van onder anderen Marc Kaptijn (geïnspireerd op de groteske marsmuziek van Maurizio Kagel), Pete Harden (met een remix van de Ciaccona van zeventiende-eeuwse Antonio Bertali) en Il Hoon Son (met een op Messiaen geënt Agnus Dei). Het geheim: korte stukken die sterk contrasteren en de aandacht trekken. Van de musici vergt deze opzet veel inspanning. Niet alleen spelen ze alle muziek uit het hoofd, ook zijn ze onderdeel van een theatrale regie of choreografie.

Omdat Onder NAP – de titel verwijst naar de stijgende zeespiegel – aansluit op het thema van duurzaamheid en klimaat, is gekozen voor stukken die de blazers eerder op het repertoire hebben gehad. Een toepasselijke vorm van recycling. In een slapstickachtige en swingende voorstelling vol koper en slagwerk wordt het geestige vernuft van Jacques Tati gemixt met de absurdistische humor van Monty Python. Maar niets is zo serieus als komedie, zeker als het over het klimaat gaat.

Benieuwd? Kijk hier de trailer van Onder NAP.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten