za 17 juni 2023
15:30
Nieuwe Kerk
Spui 175 Den Haag
(foyer)

Dat de Cypriotisch-Nederlandse zangeres Kristia Michael even goed thuis is in de oude muziek als in het hedendaagse repertoire, symboliseert de titel van haar programma treffend: de hedendaagse componist Furrer omhelst zijn twaalfde-eeuwse voorganger. Tijdens dit recital zingt Kristia niet alleen muziek van de middeleeuwse mystica Hildegard von Bingen maar ook drie stukken die speciaal voor haar zijn geschreven.

Een bittere tekst vormt de basis van de compositie zonder titel van Samir TimajChi voor stem en contrabas: ‘We hebben maskers gemaakt om identiteiten te creëren en onszelf buiten de geschiedenis te houden. Empathie en sympathie verdwijnen door de maskers terwijl wij stikken, treurend om de laatste hoop.’ De muziek is een uiting van pure wanhoop.

Kristia Michael
Kristia Michael

Yannis Kyriakides, die net als Kristia Michael zijn wortels in Cyprus heeft, dook voor Now we send you this message in de geschiedenis van het eiland: een brief uit 1426 aan Cyprus’ toenmalige vorst Janus van Lusignan, geschreven namens het sultanaat van Mamluk, dat spoedig de macht zou overnemen. Het hof van Lusignan liet een goudmijn na aan muziek in de traditie van de ‘ars subtilior’, waaruit Kyriakides fragmenten in zijn compositie heeft verwerkt. Andys Skordis, eveneens afkomstig van Cyprus, schreef She…Nen, een ingetogen lamentatie die lange tijd rond één toon cirkelt, maar dan opeens tot uitbarsting komt.

Programma:
Kristia Michael – ÆR I
Hildegard von Bingen – O rubor Saguinis
Samir Timaj Chi – Unknown
Yannis Kyriakides – Now we send you this message
Andys Skordis – SHE…NEN
Beat Furrer – Lotófagos I

“Kristia blies me omver toen ze dit programma presenteerde tijdens haar examen aan het Koninklijk Conservatorium: gedurfd repertoire, spannende samenwerkingen, uiterst precieze uitvoering en ongehoord stemgebruik”. - Aart Strootman, componist

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten