Guzmán Calzada Llorente nieuwe composer-in-residence

Vanaf september 2022 is Guzmán Calzada Llorente voor twee jaar als composer-in-residence verbonden aan Festival Dag in de Branding. Guzmán is een componist, gitarist en sound designer van Uruguayaans-Spaanse afkomst. Hij deed de Master Sonologie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens zijn residency bij Dag in de Branding gaat hij nieuwe muziek creëren op basis van oude muziek uit de Middeleeuwen en Renaissance, voor verschillende bezettingen, inclusief koor en elektronica. Zijn eerste werk is te horen tijdens het festival op 17 juni 2023 in Den Haag.

Guzmán Calzada Llorente: “The experience that Dag in de Branding offers young composers is invaluable. It gives me the opportunity and full support to develop ideas that have been on my mind for years. This two-year residency gives me the sufficient amount of time to work on my learning goals by means of a series of performances with different ensembles.”

Over Guzmán Calzada Llorente
De veelzijdige muzikant Guzmán Calzada Llorente (27) is een componist, gitarist en sound designer van Uruguayaans-Spaanse afkomst. Nadat hij zijn bachelor muziek aan de staatsuniversiteit van Uruguay had afgerond, koos hij voor een (master)studie sonologie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sindsdien is hij als respectievelijk universitair docent en onderzoeksmedewerker aan beide instituten verbonden.

Als geluidskunstenaar en componist heeft Guzmán zich intensief verdiept in de ruimtelijke werking van geluid. De stukken die daaruit voortvloeiden waren te horen op tal van concerten en festivals in Europa en Zuid-Amerika. Ook heeft Guzmán een grote interesse in oude muziek en laat zich hier graag door inspireren voor zijn eigen composities.
Bovendien is hij als componist, gitarist, arrangeur en producer ook betrokken geweest bij vele projecten van Zuid- en Midden-Amerikaanse volksmuziek. In Nederland speelt hij gitaar in Amaltea, een akoestische folkband die de intimiteit van een strijktrio vermengt met Latin, folk en popmuziek.

Guzmán Calzada Llorente door Bart Grietens

Guzmán bij Festival Dag in de Branding
Als composer-in-residence wil Guzmán zich richten op eigentijdse manieren om oude muziek te verwerken in zijn composities. In het repertoire uit de Middeleeuwen en Renaissance gaat hij op zoek naar stukken die aanknopingspunten bieden voor een creatieve bewerking. Hij is geïnteresseerd in de klankkleurkwaliteiten en kwetsbaarheid van historische instrumenten en wil aan het werk met een combinatie van historische en zelfgemaakte elektronische instrumenten. Ook laat hij zich inspireren door hedendaagse bewerkingen van oude muziek zoals de bewerking die de Canadese geluidskunstenaar Janet Cardiff maakte van het veertigstemmige motet Spem in Alium van Thomas Tallis en A Late Anthology of Early Music van onder meer Jennifer Walshe.

Guzmán wil zich verdiepen in de vraag hoe de historische muziekpraktijk zich verhoudt tot het heden: immers, hoe wij ons het verleden voorstellen wordt grotendeels bepaald door ons bewustzijn in het hier en nu.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten