Jimena Maldonado: “protestliederen zijn een krachtige manier om mensen te verenigen”

Op 4 maart gaat Which side are you on? van Jimena Maldonado in première in Amare. Ook laat zij daar het indrukwekkende Repeat their names horen. We spraken met Jimena over de stukken, het gebruik van muziek als protestmiddel en over een set plantenpotten.

Je hebt Repeat their names geschreven in reactie op protesten op Internationale Vrouwendag 2021 in Mexico-Stad. Hoe ben je op dit idee gekomen? Wat hoop je met dit stuk te bereiken?
Voor Internationale Vrouwendag in 2021 heeft de regering enorme hekken geplaatst voor het Nationaal Paleis in Mexico-Stad, waardoor het leek alsof het belangrijker was om een gebouw te “beschermen” dan het leven van vrouwen in het land. Ik was erg onder de indruk van de actie die demonstranten ondernamen naar aanleiding van het plaatsen van de hekken. Zij schreven duizenden namen van vermoorde vrouwen op die hekken. Ik vond dat ongelooflijk krachtig en ik had meteen het idee om een muzikale versie van dit protest te maken. Met dit stuk wilde ik de aandacht vestigen op geweld tegen vrouwen, wat een urgent probleem is en niet alleen in Mexico voorkomt. Ik wilde ook mijn stem als kunstenaar toevoegen, als een daad van zusterschap en eerbetoon aan de slachtoffers, om de aandacht te vestigen op al deze vrouwen die het slachtoffer zijn van een systemisch probleem dat elke dag voortduurt.

In Which side are you on? gebruik je opnieuw muziek als middel van protest. Hoe gaan we dat horen in deze compositie?
Ik heb protestliederen altijd een ongelooflijk krachtige manier gevonden om mensen te verenigen in een oproep tot verandering. In dit stuk bespeelt de slagwerker een serie plantenpotten. Het stuk begint met de plantenpotten die een ostinato doen – die voor mij een roep om aandacht of verzamelen vertegenwoordigt. Ik hoor vaak de klokken van een kerk dicht bij mijn huis, en ik hou van het idee van deze luide maar mooie roep, die ik door het hele stuk gebruik.
Voor de stem heb ik fragmenten van verschillende protestliederen gebruikt. De meest aanwezige (en misschien zelfs herkenbare) melodie verschijnt aan het einde van het stuk, namelijk “Which side are you onj?” een protestsong van Florence Reece.

In dit stuk gebruik je zestien plantenpotten als instrumenten. Hoe ben je op dit originele idee gekomen?
De set plantenpotten is eigenlijk van Natalia Álvarez-Arenas, de percussionist. We werken nu al een tijdje samen en een paar jaar geleden stelde ze voor dat ik een stuk voor dit ‘instrument’ zou componeren. Ik heb eindelijk de kans gehad om ze te gebruiken voor dit nieuwe stuk en ze zijn geweldig.

Which side are you on? en Repeat their names uitgevoerd door Natalia Alvarez Arenas (slagwerk), Jan Foote, (elektrische gitaar) en Jimena Maldonado (live elektronica) is op 4 maart om 19:30u te horen in Amare Studio. Koop hier kaarten.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten