za 4 maart 2023
19:30
Amare Studio
Spuiplein 150 Den Haag

Zestien plantenpotten vormen het instrumentarium van Maldonado’s nieuwste stuk Which side are you on?, aangevuld met elektrische gitaar en live elektronica (stemmen). Het is gebaseerd op een reeks protestliederen uit een Nederlandse bundel uit de jaren zeventig. Het muzikaal materiaal haalde ze uit deze strijdliederen – opgeknipt, ingekort of juist uitgebreid – terwijl de percussie op de plantenpotten een oproep tot actie verbeeldt. De titel Which side are you on? ontleende ze aan een gelijknamig lied uit 1930 van de Amerikaanse activiste Florence Reece. Maldonado: ‘Die vraag is relevant voor onze tijd, omdat we een samenleving nodig hebben die verbindt en die strijdt voor verandering en gelijkheid.

Natalia Alvarez Arenas

Repeat their names is een 33 minuten durende compositie voor percussie, geluidsband en video, die componist Jimena Maldonado maakte naar aanleiding van protesten op Internationale Vrouwendag 2021 in Mexico City. De demonstranten schreven de namen van duizenden Mexicaanse vrouwen die zijn vermoord, verdwenen of worden onderdrukt, op het metershoge hek dat de autoriteiten hadden opgetrokken ter ‘bescherming’ van het Nationale Paleis. De afzetting veranderde ter plekke in een indrukwekkend monument.

Met Repeat their names wil Jimena Maldonado muzikaal uitdrukking geven aan het onrecht dat vrouwen wereldwijd en in het bijzonder in Mexico wordt aangedaan. De talloze namen – door Fernanda Cabral K. ingesproken op band en door Maldonado verwerkt tot een klankcollage – buitelen over elkaar heen en omringen de luisteraar als rondspokende geesten, getuigend van hun ongeluk. In het derde deel verenigen de stemmen zich in een unisono: het symbool van solidariteit. 

We spraken met Jimena over de stukken Which side are you on? en Repeat their names, het gebruik van muziek als protestmiddel en over een set plantenpotten. Jimena Maldonado: “protestliederen zijn een krachtige manier om mensen te verenigenLees het interview hier.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten