Julian: “Het mag voor ons best een beetje quirky zijn.” 

De Braziliaans-Haagse componist Julian Maple-Oliveira was in seizoen 2021/2022 composer-in-residence bij Festival Dag in de Branding. Op 16 maart speelt hij met het Spaceship Ensemble in Korzo. In dit interview vertelt hij ons over het Spaceship Ensemble dat hij heeft opgericht en waarvan hij artistiek leider is. Julian: “Het mag voor ons best een beetje quirky zijn.” 

Het Spaceship Ensemble heeft een nogal ongewone bezetting. Hoe zit dat?
“Ik was gevraagd om een stuk te maken voor de opening van het schooljaar 2018-2019 aan het Koninklijk Conservatorium. Omdat het optreden op het conservatorium was, waar alles in huis is, besloot ik om een gekke instrumentatie te kiezen: harp, accordeon, gitaar/mandoline, slagwerk, klavecimbel, piano en samplers. Het beviel erg goed en alle spelers hadden meteen het idee om een vast ensemble te worden. Door corona kwam dat wat langzaam van de grond, we speelden af en toe, maar inmiddels zijn we een stichting – belangrijk om financiering te krijgen – en in 2022 hadden we ons eerste grote concert in het Gaudeamus festival.”

Hoe zou je Spaceship omschrijven?
“We leggen ons toe op ensemblemuziek, maar het mag voor ons best een beetje quirky zijn, een beetje maf en eigenzinnig. We zijn ontstaan als een soort band, we hebben dezelfde humor en veel van ons zijn beste vrienden, ook buiten het ensemble. Een aantal van ons tennist bijvoorbeeld samen, zoals ik en onze dirigent, Hardy. Ik versla hem met tennis, maar hij verplettert mij dan weer met tafeltennis.”

Is de muziek die jullie spelen ook grappig?
“Wat we doen is in ieder geval niet overwegend duister en depressief. Het element van entertainment is belangrijk voor ons – maar dan wél met artistiek gewicht. We zullen niet zo snel de samenwerking met David Guetta zoeken, bijvoorbeeld.”

Klopt het dat jullie ook zelfgemaakte instrumenten bespelen?“Ja, ik bouw graag instrumenten, net als mijn huisgenoot Siavash Jafari. Af en toe helpen we elkaar, maar meestal werken we afzonderlijk. Siavash is behalve muzikant ook engineer en voor hem is instrumenten bouwen zijn leven. Voor mij is het een hobby, al geef ik inmiddels ook les in robotica. Het zijn elektronische instrumenten, met een klavier als interface. De speelbaarheid staat voorop.”

Benieuwd naar het concert van Spaceship Ensemble? Kom op 16 maart om 19:15u naar KORZO. Kaarten koop je hier.  

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten