za 16 maart 2024
19:15
Korzo
Prinsestraat 42 Den Haag

Het Spaceship Ensemble heeft een antenne voor ongewone invalshoeken – zo presenteerde de groep in Gaudeamus 2022 The Carnival of Futuristic Animals, met nieuwe composities over fictieve dieren. Voor dit concert werkt het Haagse ensemble samen met twee componisten die opereren op het snijvlak van akoestische en elektronische muziek, een grensgebied waar het hybride Spaceship Ensemble excelleert. Beide componisten zijn meer dan ‘alleen’ componist: Carmen Jaci is ook producer, en Martin Keary ontwerpt toonaangevende software voor de muziekindustrie.

Keary leidt bovendien een dubbelleven als YouTube-fenomeen Tantacrul, een nieuwe-muziek-influencer wiens video’s soms miljoenen views halen. Conservatoriumstudenten over de hele wereld volgen zijn kanaal. Zo bewijzen Jaci en Keary/Tantacrul hoe vruchtbaar het raakvlak van gecomponeerde muziek en avontuurlijke pop en elektronica kan zijn. Met een akoestische bezetting van harp, piano, accordeon, gitaar/mandoline en slagwerk én een hele batterij aan elektronische instrumenten en synths is Spaceship het ultieme vehikel om dat terrein te verkennen.

Spaceship Ensemble
Julian Maple-Oliveira - Foto: Wouter Vellekoop

Carmen Jaci is een Frans-Canadese componist en producer, gevestigd in Nederland. In 2023 bracht ze het album Happy child uit, dat lovende kritieken kreeg. Voor Spaceship maakt Jaci een werk voor de bijzondere akoestisch-elektronische bezetting van het ensemble, waarin de invloed van Happy child duidelijk hoorbaar zal zijn. Wat Jaci’s werk bovenal kenmerkt is razendsnelle afwisseling tussen uiteenlopende, vaak contrasterende geluiden en muzikale gebeurtenissen, die samen toch een coherente en overtuigende klankwereld vormen, heel clean en speels. Hortend en struikelend, steeds afgeleid, maar onbevangen en vrolijk: zo nestelt deze muziek zich in je hoofd.

Het album is echte studiomuziek – niet iets waarvan je je direct een akoestische equivalent kunt voorstellen. Live verlies je iets van de controle en de precisie die je in de studio kunt bereiken, maar daar krijg je ook iets voor terug: het showelement, een boeiende performance. Bovendien hebben wij veel samplers,” zegt artistiek leider van Spaceship Julian Maple-Oliveira.

Ook Martin Keary, aka Tantacrul, maakt een werk met een hoofdrol voor synths en elektronica. In zijn geval zijn het volledig nieuwe noten. Maple-Oliveira vertelt hoe het contact tot stand kwam: Ik heb hem gewoon een berichtje gestuurd. We hebben allemaal belangstelling voor wetenschap en techniek en alle componisten die ik ken gebruiken de software die Martin ontwikkelt, zoals MuseScore. Er is een aantal YouTubers dat video’s over nieuwe muziek maakt, maar Tantacrul is veruit de interessantste. Hij antwoordde dat we hem op een goed moment troffen, hij had veel ander werk gedaan en sterke behoefte om te componeren – diep van binnen voelt hij zich op de eerste plaats componist. Dat we geen budget hebben was ook geen probleem, hij had onze video’s gekeken en vond het tof dat we een enigszins bizarre groep zijn. Hij heeft zelfs gezegd dat hij een videoproductie van ons project wil maken, dat zou natuurlijk geweldig zijn.

Alvast een voorproefje? Bekijk hier het YouTube-kanaal van Tantacrul.

Spaceship Ensemble

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten