Peter-Jan Wagemans: “Componeren is wat anders dan je mand vullen in de supermarkt.”

Peter-Jan Wagemans heeft het stuk Cycles, dat 15 oktober opgevoerd wordt, geschreven voor drummer Friso van Wijck en pianist Matthijs van Wijhe. Het stuk is een omvangrijk werk tussen jazz en modern en bestaat uit twintig korte stukken. Wij gingen in gesprek met Peter-Jan over zijn inspiraties, zijn instrumentkeuze en vroegen hem naar tips voor de nieuwe generatie componisten.

Bron van inspiratie voor jouw stuk Cycles zijn de kleine jazz-ensembles op het Rotterdams conservatorium. Kun je uitleggen waarom?
Het zijn vaak heel bijzondere talenten die daar op de jazz-afdeling rondlopen. Ze worden gestimuleerd om hun horizon zoveel mogelijk te verbreden, het experiment op te zoeken. Sommigen volgen ook de opleiding componeren jazz bij Paul van Brugge. Dat leidt vaak tot heel bijzondere producten, heel fijnzinnige verkenningen van de bouwstenen waaruit jazz is opgebouwd. Later, wanneer deze musici zich in de praktijk moeten handhaven is de druk om meer middle of the road te gaan groot, ze moeten ook eten.
Wat ik heb gedaan, is deze elementen van de jazz tegen mijn eigen licht houden, als iemand die niets van jazz weet en denkt: hoe zou ik zoiets doen.

Ook waren de albums Silent Tongues van jazzpianist Cecil Taylor en Mysterious Traveller van de groep Weather Report van invloed op dit werk. Hoe horen we dat terug in Cycles?
Vooral Taylor denk ik, misschien in de meanderende pianolijnen, en de grillige vormen. En het wat meer hamerende pianospel.

Je hebt voor Cycles gekozen voor een bezetting met piano en drums. Waarom specifiek deze combinatie?
Oorspronkelijk was het keyboard, elektrische gitaar en drums, om dichter bij een jazz/pop-geluid te komen. Maar later besloot ik toch om de veel rijkere expressie van een grote vleugel te nemen, vooral door de lengte van het werk. En om een spel te spelen met interferentie: soms wordt de piano gezet tegen een opname van zichzelf, maar een beetje verstemd.

Je leidt zelf veel jonge componisten op aan het Rotterdams Conservatorium. Wat is je belangrijkste boodschap aan deze nieuwe generatie?
Kies een held: verdiep je grondig in het handwerk van die held, ontwikkel je smaak door zoveel mogelijk naar kwaliteit te zoeken, wat is dat, kan ik dat vangen in noten, klank enz, en blijf met je tengels van de rest van je CD-kast en Youtube af. Componeren is wat anders dan je mand vullen in de supermarkt.

Cycles van Peter-Jan Wagemans wordt op 15 oktober om 15:00u opgevoerd, in Theater Aan het Spui, door Matthijs van Wijhe, piano en Friso van Wijck, drums. Koop hier kaarten.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten