Seung-Won Oh: “De filosofie en boodschap van YeonDo worden hiermee erkend.”

De van oorsprong Zuid-Koreaanse componist Seung-Won Oh ontvangt op 17 juni 2023 de Kees van Baaren Prijs voor haar bijzondere werk YeonDo. Als Grande Finale van de festivaldag wordt haar werk die avond nog een keer uitgevoerd door het New European Ensemble en Cappella Pratensis. Seung-Won praat ons bij over haar werk en de betekenis van deze prijs.

Op 17 juni ontvang je van de gemeente Den Haag de Kees van Baaren Prijs voor YeonDo. Wat betekent deze onderscheiding voor jou?
Niet alleen het vakmanschap en de muzikaliteit, maar ook de filosofie en boodschap van YeonDo worden hiermee publiekelijk erkend. Deze prestigieuze erkenning is een belangrijke bevestiging van mijn muzikale denkproces. Het moedigt me aan om deze muziekfilosofie te blijven volgen en aandacht te besteden aan het belang van de spelers en het publiek: zij groeien uit tot een integraal onderdeel bij het componeren van een nieuw stuk.

Wat inspireerde je om YeonDo te creëren?
Ik werd geïnspireerd door het Koreaanse gebed yeondo en de treurmars vol percussie in de Koreaanse traditie. In Korea is yeondo een gebed voor de zielen in het vagevuur. Het is een uniek ritueel, waarin elementen uit de traditionele Koreaanse begrafeniscultuur zich vermengen met katholieke geloofsovertuigingen. Mijn compositie YeonDo is een combinatie van een Europees Latijns requiem, Koreaans katholiek gebed en begrafenismars. Het thema van dood en levenscyclus en de eeuwigheid van het hiernamaals inspireerden me ook enorm.

Hoe ben je te werk gegaan bij het onderzoeken en ontwikkelen van het stuk?
Ik begon met een historisch onderzoek gericht op de oorsprong van tradities als yeondo. Ik kwam erachter dat yeondo niet bestaat in andere katholieke landen en een volkomen uniek fenomeen is in Korea. Aangezien het Koreaanse schiereiland in meer dan 5000 jaar het confucianisme, het boeddhisme en vele andere religies doormaakte, kon het katholicisme – belangrijk in de 19e eeuw – de ceremoniële cultuur niet volledig afschaffen. Elk huishouden hecht enorm veel belang aan het herdenken van de overleden voorouders. Ook heb ik onder andere onderzoek gedaan naar de functie van klokken in verschillende tradities, de rol die ze spelen bij overlijden en uitvaartcultuur in verschillende vormen. Deze onderzoeken vormden een rijke basis om het hele werk van gelaagde structuren in YeonDo op te bouwen.

Tijdens de uitvoering van YeonDo zet je de muzikanten niet traditioneel bij elkaar op het podium, maar je maakt gebruik van de hele kerk. Waarom deze keuze?
Ik wilde een unieke sound space creëren waarin het publiek uit alle hoeken volledig wordt omringd. YeonDo nodigt het gewillige publiek uit om actieve deelnemers te worden aan een meeslepende ceremoniële ervaring in plaats van passieve luisteraars te zijn. De eerste keer dat ik het Jheronimus Bosch Art Center binnenstapte, waar YeonDo in première ging tijdens November Music, wist ik meteen dat ik voor deze unieke ruimte wilde schrijven. Het idee voor de compositie en de vorm, inclusief het decorontwerp, kwam op natuurlijke en organische wijze in mijn verbeelding.

Waar ben je momenteel mee bezig?
Ik zit in de montageperiode voor een half uur durend strijkkwartetwerk genaamd Elegy In Me voor het Raqazze quartet, dat in première gaat tijdens de Strijkkwartetbiënnale 2024 (Muziekgebouw Amsterdam). Ragazze gaf me de opdracht voor een nieuw werk rond het thema “Lamento” na het zien van de uitvoering van YeonDo in 2021. Ik werk ook aan een nieuw stuk voor het Koninklijk Concertgebouworkest, een 20 minuten durend werk rond het thema spiritualiteit voor seizoen 2024 -2025. Ook deze opdracht kwam binnen na de uitvoering van YeonDo. Ik realiseer me hierdoor opnieuw hoe groot de impact is van YeonDo is op mijn toekomstige projecten.

De prijsuitreiking en de uitvoering van YeonDo vinden plaats op zaterdag 17 juni 2023 om 20:30u in De Nieuwe Kerk. Koop hier kaarten

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten