Theo Bruins Prijs voor Wim Boerman

Op zaterdag 24 november 2018 ontvangt Wim Boerman tijdens de 50e editie van Festival Dag in de Branding de Theo Bruins Prijs uit handen van de Gemeente Den Haag en de Johan Wagenaar Stichting. Wim Boerman is artistiek leider van orkest de ereprijs en de drijvende kracht achter de talentontwikkelingstrajecten die hij met het orkest ontwikkelt en begeleidt. Bestel kaarten!

De Theo Bruins Prijs is een prijs van de Gemeente Den Haag op voordracht van de Johan Wagenaar Stichting, bestemd voor een persoon die zich uitzonderlijk heeft ingezet voor het Nederlandse muziekleven. Daarbij kan het gaan om een publicist, een dirigent, een uitvoerend musicus of een organisator. In 2013 werd de Theo Bruins Prijs voor het laatst uitgereikt aan dirigent en musicus Reinbert de Leeuw. De uitreiking vindt plaats op zaterdag 24 november 2018 om 17:00 uur in Theater aan het Spui in Den Haag door de Haagse wethouder van Cultuur. Ter gelegenheid van de prijsuitreiking zal Boermans eigen orkest de ereprijs een selectie uit bijna 25 jaar Young Composers Meeting spelen. Dit is onderdeel van de extra feestelijke 50ste editie van Festival Dag in de Branding.

Uit het juryrapport: “Met niet aflatende inzet heeft hij een groot publiek in Nederland en daarbuiten weten te winnen voor nieuwe gecomponeerde muziek, maar ook generaties scholieren geleerd hoe belangrijk het is dat je jezelf in muziek kunt uitdrukken. (…) Met de Theo Bruins Prijs eert de Gemeente Den Haag anno 2018 een uitvoerend musicus die net als pianist Theo Bruins zijn leven en werken in dienst stelt van de nieuwste muziek door componisten bedacht. Daar is nooit genoeg van.

Wim Boerman studeerde fluit aan het conservatorium van Arnhem bij Rien de Reede en Frans van der Wiel. Met collega-muzikanten vormde hij orkest de ereprijs in 1979, in eerste instantie een collectief zonder dirigent. Tot op heden is Boerman artistiek leider van het ensemble. In 2005 ontving hij een oeuvreprijs voor al zijn werk en inspanningen van de Poolse en Russische bond van Componisten.

Orkest de ereprijs is hét ensemble voor nieuwe muziek in het oosten van Nederland en werkt samen met vele partners, gericht op interdisciplinariteit, educatie, talentontwikkeling en vernieuwing. Ook buiten Gelderland, nationaal en internationaal, heeft orkest de ereprijs met deze insteek een unieke, aantoonbare en erkende plaats in de wereld van de ‘jonge gecomponeerde muziek’ veroverd.  Met haar 15-koppige bezetting weet orkest de ereprijs aan de zeer uiteenlopende en vaak specifieke wensen van hedendaagse componisten te voldoen. Ze zijn dan ook geliefd als uitvoerders van de nieuwste muziek. Of het nu rockende elektronica is, klassiek modern of gewoon serieus hard; met haar klankkleur en bezetting weten ze het publiek te verrassen.

Orkest de ereprijs organiseert jaarlijks de Young Composers Meeting, waarbij 16 jonge, talentvolle componisten van over de hele wereld de kans krijgen hun vakkennis en netwerk te ontwikkelen. Met de Young Composers Meeting heeft Wim Boerman vele jonge componisten cruciale ervaring laten opdoen en een beslissend duwtje in de rug gegeven. In februari 2019 vindt de 25ste editie van de Young composers meeting plaats.

Festival Dag in de Branding wordt georganiseerd door de Johan Wagenaar Stichting, een organisatie die zich ten doen stelt om impulsen te geven aan de ontwikkeling van de nieuwe muziek. De Johan Wagenaar Stichting (JWS) werd in 1947 opgericht. De JWS beheert de muziekprijzen van de gemeente Den Haag, waarvan de Johan Wagenaar Prijs, toegekend voor een heel oeuvre, de bekendste is.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten