za 24 november 2018
17:00
Theater aan het Spui
Spui 187 Den Haag
16.30 uur Thea Derks in gesprek met Wim Boerman, Henk Heuvelmans en Saskia Lankhoorn

Tijdens de feestelijke 50e editie van Festival Dag in de Branding ontvangt Wim Boerman de Theo Bruins Prijs voor zijn bijzondere verdiensten voor het Nederlandse muziekleven. De wethouder voor Cultuur zal deze prijs uitreiken namens de Gemeente Den Haag en de Johan Wagenaar Stichting. In 2013 werd de Theo Bruins Prijs voor het laatst uitgereikt aan dirigent en musicus Reinbert de Leeuw.

Wim Boerman is artistiek leider van orkest de ereprijs en de drijvende kracht achter de talentontwikkelingsprojecten die hij met zijn orkest heeft ontwikkeld en begeleidt. Aansluitend op de prijsuitreiking treedt orkest de ereprijs op met werk van enkele recente laureaten uit bijna 25 jaar Young Composers Meeting.

Uit het juryrapport: “Met niet aflatende inzet heeft hij een groot publiek in Nederland en daarbuiten weten te winnen voor nieuwe gecomponeerde muziek, maar ook generaties scholieren geleerd hoe belangrijk het is dat je jezelf in muziek kunt uitdrukken. (…) Met de Theo Bruins Prijs eert de Gemeente Den Haag anno 2018 een uitvoerend musicus die net als pianist Theo Bruins zijn leven en werken in dienst stelt van de nieuwste muziek door componisten bedacht. Daar is nooit genoeg van.

Wim Boerman studeerde fluit aan het conservatorium van Arnhem. Met collega-muzikanten vormde hij in 1979 orkest de ereprijs, in eerste instantie een collectief zonder dirigent. Tot op heden is Boerman artistiek leider van het ensemble. Orkest de ereprijs is hét ensemble voor nieuwe muziek in het oosten van Nederland en werkt samen met vele partners, gericht op talentontwikkeling en vernieuwing. Ook buiten Gelderland, nationaal en internationaal, heeft orkest de ereprijs met deze aanpak een unieke, aantoonbare en erkende plaats in de wereld van de ‘jonge gecomponeerde muziek’ veroverd. De musici zijn geliefd als uitvoerders van de nieuwste muziek. Of het nu rockende elektronica is, klassiek modern of gewoon serieus hard; met hun klankkleur en bezetting weten ze het publiek te verrassen.

Orkest de ereprijs organiseert jaarlijks de Young Composers Meeting, waarbij 16 jonge, talentvolle componisten van over de hele wereld de kans krijgen hun vakkennis en netwerk te ontwikkelen. Met de Young Composers Meeting heeft Wim Boerman veel jonge componisten cruciale ervaring laten opdoen en een beslissend duwtje in de rug gegeven. In februari 2019 vindt de 25ste editie van de Young Composers Meeting plaats.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten