za 24 november 2018
19:30
Theater aan het Spui
Spui 187 Den Haag

De Zwitserse componist Jürg Frey schreef Windwörter speciaal voor sopraan Keren Motseri, die twee jaar geleden Freys liedcyclus 24 Wörter vertolkte. Op haar verzoek maakte Frey nu dit ‘zusterstuk’ voor zang en viool. Motseri vroeg topviolist Joseph Puglia om haar te begeleiden. Windwörter is verstilde, geconcentreerde muziek. Festival Dag in de Branding presenteert deze wereldpremière als een ligconcert: kies een zitzak of strandstoel en ervaar de muziek!

Joseph Puglia
Joseph Puglia

Jürg Frey (1953) schept er eer in om niet alleen de muziek maar ook de tekst voor zijn stukken te schrijven. Dat geldt ook voor de cyclus Windwörter voor stem en viool. De tekst is samengesteld uit een persoonlijk vocabulaire dat Frey heeft samengesteld: ‘Het is niet een willekeurige verzameling woorden. Bij het kiezen laat ik me leiden door een nauwkeurige intuïtie, wat leidt tot een coherente tekst, een tekst op het grensvlak van een lijst en een samenhangende zin.’ Deze werkwijze leidt tot een tekst met een open karakter, maar toch heel precies van sfeer. Op dezelfde manier schrijft Frey de noten: hij creëert een muzikale ruimte waaraan de luisteraar zijn eigen betekenis mag geven, terwijl hij tegelijkertijd met grote precisie zijn artistieke statement formuleert.

De Israëlische sopraan Keren Motseri studeerde cello en sloot haar doctoraal biologie summa cum laude af, waarna ze haar Masteropleiding voltooide aan de Dutch National Opera Academy. Sindsdien heeft Keren zich gevestigd als een veelzijdig en veelgevraagd sopraan, met een concert- en operarepertoire dat zich uitstrekt van de Renaissance tot en met de 21 ste eeuw en woont ze in Den Haag!

Recente hoogtepunten waren een uitvoering van ‘Yitzhak Rabin: Chronicle of an Assassination’ door regisseur Amos Gitai op het Lincoln Center Festival in New York; ‘Beyond the Score: A Portrait of Pierre Boulez’ op het Holland Festival, met het Asko|Schönberg gedirigeerd door Etienne Siebens; een concert en CD-opname van ‘Passion’ van Pascal Dusapin met het Ensemble Modern onder leiding van Franck Ollu; de wereldpremière van de complete Pessoa Cyclus van Jan van de Putte met het Asko|Schönberg onder Reinbert de Leeuw, in de Zaterdagmatinee van het Concertgebouw; de Mattheüs Passion onder leiding van Joshua Rifkin en de Hohe Messe gedirigeerd door Andrew Parrot, beide op het International Bach in Jerusalem Festival.

Keren heeft als veelgevraagd vertolker van hedendaagse muziek in Europa gewerkt met componisten als Kaija Saariaho, Steve Reich, Pascal Dusapin, Louis Andriessen en Michel van der Aa.

foto: Anda Yoel

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten