XTRO: “Verschillende tijden vragen om verschillende vormen van creativiteit”

Het Haagse percussietrio XTRO sluit naadloos aan bij het thema van deze editie: ‘een nieuwe kijk op vertrouwde muzikale aspecten’. Het trio gebruikt allerhande voorwerpen als flessen, glazen en bloempotten om muziek mee te maken. Wij gingen met ze in gesprek over het vinden van de juiste objecten bij de gewenste klanken, de uitdagingen van het online musiceren en wat we 9 juni van dit trio mogen verwachten.

Centraal deze editie staat het bieden van een nieuwe beleving. Is dit bij jullie werk ook het uitgangspunt en beïnvloedt dit jullie instrument keuzes?
Als artiesten is ons hoofddoel om mensen te verrassen. Dit bereiken we door onze shows nieuw en innovatief te houden. Voor deze specifieke voorstelling hebben we sterk gefocust op de zoektocht naar nieuwe composities en zullen we twee volledig nieuwe stukken in première brengen: “9Election” en “Objects and Portrait Projections”.

Jullie gebruiken in de muziek alledaagse voorwerpen als instrument. Hoe vind je de juiste objecten bij de juiste klanken?
Het vinden van de juiste objecten is voor ons altijd een interessante reis. Dit proces begint met organiseren en denken: welke geluiden willen WIJ horen? De tweede stap is om naar een groot aantal winkels te gaan op zoek zijn naar die geluiden: we sluiten geen enkele winkel uit, omdat we weten dat er in elke winkel wel iets bruikbaars voor ons is. De laatste stap is het maken van bepaalde aanpassingen aan de voorwerpen die we hebben geselecteerd: of we ze nu aan elkaar lijmen of gaten boren voor een betere resonantie, het aanpassen van onze objecten geeft veel voldoening.

Wat voor effect heeft Corona gehad op XTRO? Heeft het een nieuwe vorm van creativiteit ontketent of juist niet?
De quarantaineperiode was in het begin een uitdaging voor ons. Het duurde even voordat we ons hebben aangepast, maar daarna deed het ons juist anders en buiten de gebaande paden denken. We hadden de geweldige gelegenheid om samen te werken met Gaudeamus voor hun online project “Zoom meeting”. Dit optreden werd volledig opgenomen in onze eigen huizen, meer dan 1000 km van elkaar verwijderd. Deze pandemie heeft ons in staat gesteld om te werken aan onze vaardigheden op het gebied van het maken/opnemen/bewerken van video’s, wat op dit moment erg nuttig is. Verschillende tijden vragen om verschillende vormen van creativiteit en dat hebben we wel waargemaakt.

Op 9 juni zien en horen we jullie online in plaats van live in het PAARD op 5 juni. Hoe is dat voor jullie?
Net als voor elke andere artiest zou het ideale optreden voor onze show “FLOW” live zijn. Vanwege de precaire situatie in de wereld hebben we echter geleerd onze shows aan te passen en ze online net zo boeiend te maken als live. Door de inzet van diverse artistieke middelen hebben we een programma gemaakt waarbij het verbinden met publiek makkelijker is, zelfs via een scherm.

Nieuwsgierig geworden naar dit programma? Lees meer en koop je ticket voor 9 juni in de webshop.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten