wo 9 juni 2021
20:00
Online

Bij het optreden door het Haagse percussietrio XTRO kijk je je ogen uit. Op het pdoium zien we een arsenaal aan alledaagse voorwerpen als flessen, glazen, bloempotten, hooggehakte pumps, kokosnoten en emmers water. De musici van XTRO laten zien en horen dat muziek grenzeloos is voor wie de oren opent.

De Amerikaanse avant-garde componist John Cage stelde ooit: niet alleen een viool en piano kunnen muziek maken, maar in principe kan élk geluid – van een krakende stoel tot een langsrijdende vrachtwagen – onderdeel zijn van een compositie. Hij zette deze gedachte op scherp met de vraag: Wat is muzikaler? Een vrachtwagen die langs een fabriek rijdt, of een vrachtwagen die langs een muziekschool rijdt?

Het programma Flow geeft een hedendaagse invulling aan dit uitgangspunt. De drie jonge slagwerkers rijgen zeven composities aaneen tot een poëtische stroom van klanken, ontlokt aan alledaagse objecten, die we niet onmiddellijk met muziekinstrumenten associëren.

De Engelse componist Patrick Ellis presenteert een nieuw werk dat direct aansluit op de door John Cage en Alvin Lucier ontwikkelde traditie. In Objects and Portrait Projections bestaat het instrumentarium uit plastic flessen, metalen blikken en keramieken objecten die een wisselwerking aangaan met elektronica en met de videobeelden van onder anderen de XTRO-musici en Patrick Ellis zelf, aangevuld met archiefmateriaal en fragmenten uit homevideos.

Tijdens deze ontdekkingsreis door een onorthodox geluidsuniversum, realiseer je je dat stilte niet bestaat. En dat elk geluid muziek kan worden, afhankelijk van de context en je eigen ontvankelijkheid.

XTRO
Antonio Bove
Gabriele Segantini
Miguel Varela

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten