Pete Harden: “Het gaat voor ons om de ervaring van het publiek”

Ensemble Klang staat deze editie maar liefst tweemaal geprogrammeerd tijdens Festival Dag in de Branding. Beide stukken zijn zintuigen-prikkelend. Wij spraken met Pete Harden van Ensemble Klang en vroegen hem naar de samenwerking met artist-in-residence Thomas van Dun en het muziektheaterstuk Follow van Igor C. Silva dat zij een dag later opvoeren.

Jullie openen Festival Dag in de Branding op 20 mei met het stuk Light Mass van Thomas van Dun. Bij dit stuk ligt het publiek op bedden om de visuals van Frouke ten Velden te zien. Hoe is dat voor jullie?
Het publiek mag achterover leunen en genieten van speciaal voor het plafond van de Kloosterkerk gemaakte projecties. Wij zijn opgesteld in een cirkel eromheen en creëren een prachtige omhelzing van geluid voor de luisteraars. Dat we zo ver uit elkaar staan, met de zes spelers van Ensemble Klang en ook met Geerten van de Wetering aan het orgel, levert een aantal praktische problemen op. Maar het is een uitdaging waar we niet onbekend mee zijn, werken als Peter Adriaansz’ Environments plaatsten ons even ver uit elkaar. We kijken ernaar uit om in de week van de première naar de kerk te gaan om aan het stuk te werken, met versterking, elektronica en alle projecties. Veel van Ensemble Klangs repertoire is op deze manier multi-disciplinair, of gaat over de ervaring van het publiek (zoals bijvoorbeeld ook Follow door Igor C. Silva), dus we vinden het heel leuk om die ervaring ook in dit project toe te kunnen passen.

Thomas van Dun is een van de artists-in-residence bij Dag in de Branding. Hoe was het om met hem samen te werken?
Ik ontmoette Thomas voor het eerst tijdens een bezoek aan de Kloosterkerk zelf. Hij is een wonderbaarlijk gewetensvolle componist, die nieuwe ontwikkelingen in zijn muziekpraktijk wil verkennen. Tijdens een periode van workshops met het ensemble zijn we geraakt door zijn professionaliteit en hebben we genoten van een zeer vruchtbare artistieke uitwisseling, een waarin de groep open stond voor zijn specifieke muzikale ideeën en hij op zijn beurt open stond voor de feedback van het ensemble. Bij die workshops was ook Micha de Kanter betrokken, die het elektronische geluidsontwerp en de versterking voor dit project ontwikkelt. Zo is op een heel organische manier dit stuk ontstaan, waardoor het ensemble zich echt onderdeel van het werk voelt.

Naast het openingsconcert spelen jullie ook het slotconcert van Festival Dag in de Branding op 21 mei! Het stuk Follow van componist Igor C. Silva over fake news ging al in 2021 in premiere. Hebben jullie nu een ander gevoel bij dit stuk nu fake news zo’n prominent onderdeel is van de oorlog in Oekraïne?
Het werk gaat over het glibberige karakter van de ‘waarheid’ in onze gekwelde wereld die online ook nog eens op talloze manieren wordt gereflecteerd. Maar het project biedt een universele ervaring, niet specifiek voor tijd en plaats, eerder een heel persoonlijke ervaring voor iedereen. Stephanie Pan is soliste, zij speelt een journalist. De voorstelling vraagt ons als publiek om na te denken over onze medeplichtigheid aan het online discours, hoe graag willen we dat het waarheidsgetrouw is? Hoe graag willen we lezen wat we willen lezen? En hoe graag willen we gewoon vermaakt worden?

Hoe is Follow tot stand gekomen, kunnen jullie iets zeggen over het maakproces?
Follow is een project dat lang in de kinderschoenen stond, waarbij meerdere producenten werden ingeschakeld. Gaudeamus had Igor C. Silva gevraagd iets te creëren en Ensemble Klang werd als uitvoerders binnengehaald. We hebben Stephanie Pan (solist) aanbevolen, die weer Aaron Landsman (schrijver) heeft aanbevolen. Miso Music in Portugal kwam aan boord als producer en daarna ondersteunde Korzo ons met de technische faciliteiten. Met elke nieuwe toevoeging kreeg het project een iets andere richting en vorm. Het werd enkele jaren uitgesteld – om alle voor de hand liggende redenen – en dit gaf het werk de kans om echt te rijpen tijdens het creatieproces. Vorig jaar bereikte het zijn uiteindelijke vorm. Het is een technisch spectaculaire show geworden, met strak gesynchroniseerde elektronica, livemuziek, lichten, lichtflitsen en meerdere videoprojecties.

Ensemble Klang speelt op 20 mei om 21:00u (uitverkocht) en 22:30u in de Kloosterkerk het stuk Light Mass van Thomas van Dun en op 21 mei om 20:15u in de grote zaal van Paard Follow van Igor C. Silva. Koop hier kaarten. 

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten