za 5 maart 2016
15:00
Korzo
Prinsestraat 42 Den Haag
13.30 Lecture on 'music and society' Engelstalige lezing door Andrius Arutiunian

Il voto dell’innocenza Het stuk is vernoemd naar de gelijknamige sculptuur van de Italiaanse beeldhouwer Lorenzo Bartolini (1777-1850). Het bevat een aantal herhalingen van een eenvoudige melodielijn. Het enige doel is om gelijksoortige toonhoogten en klankkleuren op interessante manieren met elkaar te verbinden.

[N.12] Five Love Songs Dit stuk beoogt om de muzikale elementen die zich op de voorgrond en achtergrond bevinden in verschillende relaties tot elkaar te plaatsen. Twee, drie of meer lagen zijn gelijktijdig hoorbaar en ontwikkelen zich op verschillende snelheden. Het oor neemt onmiddellijk waar of een laag primair is (op de voorgrond) dan wel secundair (op de achtergrond). Het idee is om de rangorde tussen de elementen voortdurend te veranderen. De lagen worden niet slechts op elkaar gestapeld maar gaan de confrontatie aan. Daarbij lijken hun kenmerken vaak onverenigbaar – alsof ze wezenlijk van karakter verschillen. Concepten wringen. Formeel contrasteert met flexibel, mechanisch met organisch, hogere toonhoogtes met hardere tonen, trucjes met serieuze muzikale ideeën. Enzovoort. Het streven is naar doorlopende conflicten en spanningsvelden. De compositie is beïnvloed door de verhalen van Jorge Luis Borges, de muziek van Bent Sørensen en gesprekken met Emil Tan Erten over harmonieleer.

Emre Sihan Kaleli is een Turkse componist. Hij studeerde compositie aan het Staatsconservatorium van Oezbekistan (2010) en voltooide de masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam (2012). Belangrijke docenten en begeleiders waren Richard Ayres, Willem Jeths, Joël Bons, Peter Adriaansz en Wim Henderickx. Emre had de kans om nauw samen te werken met het Omnibus Ensemble (Oezbekistan), het Convergence Ensemble (Georgië) en het Nieuw Ensemble (Nederland). Dit was van grote invloed op zijn artistieke ontwikkeling. Van 2012 tot 2014 assisteerde hij de artistiek leider van het Nieuw Ensemble. Hij kreeg een eervolle vermelding tijdens de Gaudeamus Muziekweek 2013 en werd geselecteerd als artist in residence bij Gargonza. Momenteel is hij bezig met een project in samenwerking met Ensemble Modelo62. Tegelijkertijd volgt hij een postacademische studie aan de Kunsthogeschool te Graz (Austria) onder begeleiding van Beat Furrer.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten