Ontmoet onze drie nieuwe artists-in-residence

Tijdens Festival Dag in de Branding op 20 en 21 mei presenteren de drie artists-in-residence het resultaat van hun residency. Wij spraken componisten Julian Maple-Oliveira en Thomas van Dun, en harpiste Michela Amici alvast voor een korte introductie!

Wat betekent het voor jou om artist-in-residence bij Festival Dag in de Branding te zijn?

Thomas van Dun: “De residency biedt voor mij ruimte voor muzikale ontplooiing en ontdekking. Normaal gesproken wanneer je opdrachten aanneemt, is er ook sprake van een kader waar de muziek aan zal moeten voldoen. Dit beperkt hoe ver je buiten je bekende perken kan gaan met je creatieve proces. Festival Dag in de Branding verzocht mij echter enkel dat ik zou experimenteren en mij zou ontwikkelen. Hierdoor is het nu mogelijk om een project te doen dat ik altijd al wilde doen. Daarnaast mag het ook gezegd worden dat hun residency ook ‘werk’ betekent, en dat is geen vanzelfsprekend iets in deze tijd. De cultuursector heeft de afgelopen twee jaar een gigantische klap te verduren gehad. Veel componisten hebben amper werk gehad in deze periode. Het feit dat Dag in de Branding mij met dit project de mogelijkheid biedt om een half jaar door te werken en ontwikkelen, is niet alleen financieel een gigantische steun maar ook mentaal. Hier ben ik ze alleen maar dankbaar voor.”

Julian Maple-Oliveira: “Dat betekent dat ik in ieder geval tot mei iets leuks te doen heb! Heel fijn! Op een serieuzere toon: de residency is natuurlijk een mooie gelegenheid om mijn muziek met anderen te delen. Hopelijk kan ik er het beste van maken en mensen ertoe bewegen mijn werk op welke manier dan ook te steunen. Op persoonlijk vlak dient het krijgen van een residency als deze als bewijs dat er mensen in de kunstwereld zijn die genieten van het werk dat ik doe. Dit stemt me erg tevreden, aangezien een van mijn belangrijkste doelen is om interessante muziek te maken en mensen er op emotioneel en intellectueel niveau mee te laten omgaan.

Michela Amici: “Het is een prachtige kans! Dag in de Branding faciliteert het in contact komen met makers uit verschillende disciplines en ondersteunt mijn onderzoek naar een gezamenlijk nieuw werk door middel van coaching op maat met hun artistiek leider Isa Goldschmeding. Zoveel zorg in het ondersteunen van jonge makers in alle stappen van een nieuw muziekproject is echt waardevol.”

Kan je vertellen wat je aan het ontwikkelen bent bij Dag in de Branding en wat je hoopt te presenteren in mei?

Thomas van Dun: “Het project dat ik maak voor Dag in de Branding heet ‘Light Mass’ en wordt een ligconcert dat plaatsvindt op vrijdag 20 mei. Met ligconcert bedoel ik ook dat het publiek zal liggen in stoelen of op matrassen, middenin de prachtige 15e eeuwse Kloosterkerk aan het Lange Voorhout. Om het publiek heen speelt Ensemble Klang samen met organist Geerten van de Wetering 45 minuten lang muziek die ik speciaal heb gecomponeerd om het publiek in een soort trance te brengen. Deze muziek maakt allerlei langzame ontwikkelingen door en wordt begeleid door licht- en projectiekunst van visuele kunstenaar Frouke ten Velden. Deze projecties worden op het plafond geprojecteerd waardoor het publiek zowel visueel als auditief beïnvloed wordt. Met al deze middelen – de locatie, de projecties, het orgel, de instrumenten, en het liggen – wil ik een totaalervaring voor het publiek creëren die hen bij zal blijven.”

Julian Maple-Oliveira: “Voor het project bij Dag in de Branding ontwikkel ik een serie van vijf muzikale experimenten in de vorm van liederen voor stem, elektronica en instrumentaal ensemble. Dit project combineert mijn liefde voor cartoons en hedendaagse muziek. Door deze twee liefdes aan elkaar te koppelen, heb ik een persona gecreëerd genaamd Oliver Maple – een stripfiguur die muziek schrijft en fantastische (en leuke) avonturen beleeft.

Michela Amici: “Ik heb onderzoek gedaan naar de muzikale vorm van de “klaagzang” in de vroege opera en hoe een nieuwe tekst in combinatie met de muziek van nu een nieuwe betekenis kan geven aan deze vorm, dichterbij onze waarden. Bovendien zal ik onderzoeken hoe scenografie en beweging de communicatie met het publiek kunnen beïnvloeden. Hiervoor werk ik samen met een fantastisch team bestaande uit componist Amarante Nat, auteur Julia-Beth Harris, regisseur Peter Leung en mezzosopraan Georgia Burashko.”

20 mei: 21:00u Kloosterkerk, Light Mass van Thomas van Dun.
21 mei: 15:00u Barth Kapel, harpiste Michela Amici, 16:15u Nieuwe Kerk, Oliver Maple’s Music Experiments – Set No.1 van Julian Maple-Oliveira. Koop hier kaarten.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten