za 11 mei 2013
16:00
Korzo
Prinsestraat 42 Den Haag

Black Perfume is een prikkelende voorstelling over de jonge plattelandsdokter Polyakov die – net als zijn patiënten – tobt met zijn gezondheid. De verbroken relatie met operazangeres Amneris valt hem zwaar. Maar dan dient zich een even hemelse als verleidelijke oplossing aan: zuster Anna, die de sleutel heeft van de apothekerskast.
Lees hier de recensie in de Theaterkrant

Regisseur Annechien Koerselman: ‘Interessant aan het maken van muziektheater en opera vind ik de zoektocht naar het vertellen van een verhaal door middel van muziek. Hoe kun je door de combinatie van beeldtaal en muziek het publiek meenemen en waar is taal nodig om het verhaal aan de toeschouwer duidelijk te maken? Ik werk graag samen met Anna Mikhailova omdat zij dezelfde nieuwsgierigheid kent, eigenwijs is en theatrale muziek componeert die mij als regisseur inspireert. Samen met Anna deze muziektheaterzoektocht aangaan is voor mij even vanzelfsprekend als spannend.’

Anna Mikhailova is componist, beeldend kunstenaar en musicus. Ze studeerde compositie, orgel en koto aan het conservatorium van Moskou en aan het Koninklijk Conservatorium. Ook studeerde ze compositie voor filmmuziek in Chicago en volgt zij de Master Muziektheater bij Codarts. Als kunstenaar maakt ze performances en installaties.
Lees meer

Annechien Koerselman studeerde Regie aan de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien heeft ze verschillende toneelvoorstellingen geregisseerd, zoals Atalanta van Peer Wittenbols (Oostpool, 2004), Blauwbaard van Dea Loher (Atelier d./de Frequentie, 2004), het zelf geschreven stuk De Vliegende Hollander (Theatergroep Het Vervolg, 2006) en Amanda van Walter van den Broeck (Theaterproductiehuis Zeelandia, 2008). Muziek speelt in al haar voorstellingen een grote rol. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Annechien de afgelopen jaren meer en meer muziektheater en opera is gaan maken. Zo heeft ze o.a. de zelfgeschreven muziektheatervoorstellingen De Muziekfabriek (Oorkaan/Calefax Rietkwintet 2010) en De Wolf en de Zeven Geitjes (Sonnevanck, 2009) geregisseerd. Daarnaast regisseerde ze in seizoen 2009/2010 de opera L’isola disabitata van Haydn bij De Nationale Reisopera en de muziektheatervoorstelling Mooie Anna van Marjolein Bierens bij Zeelandia. Recent is de voorstelling Goud van Flora Verbrugge op muziek van componist Leonard Evers bij Theater Sonnevanck in première gegaan. Naast regisseren bewerkt Annechien regelmatig romans voor toneel en schrijft ze toneelstukken. Eind december ging haar bewerking van het sprookje Marfoesjka & de Vorst bij het Internationaal Kamermuziekfestival van Janine Jansen in reprise.

Sopraan Mijke Sekhuis studeerde klassieke solozang aan het Koninklijk Conservatorium en de Dutch National Opera Academy in Den Haag. Zij was verbonden aan het Centre National d’Insertion Professionelle d’Artistes Lyriques te Marseille, Frankrijk. Mijke Sekhuis is actief als lied-, concert- en operazangeres in binnen- en buitenland in het klassieke en hedendaagse repertoire. Zij werkte onder andere met het orkest van de Bayerische Rundfunk in Munchen, alsmede verschillende van de grote Nederlandse orkesten als de Zaterdagmatinee serie van het Concertgebouw. Voor de Nationale Reisopera vertolkte zij rollen in wereldpremières van opera’s van Willem Jeths (Hôtel de Pékin) en Klaas de Vries (Wake).

Bariton Tiemo Wang begon zijn muzikale loopbaan als violist. Hij werkte bij verschillende ensembles zoals Het Gelders Orkest en de orkesten van de omroep. Hij volgde zanglessen bij José Scholte en Frans Fiselier. Momenteel wordt hij gecoacht door Henny Diemer. Sinds 2007 is Tiemo verbonden aan VocaalLAB Nederland, waar hij onder meer meewerkte aan Séraphin van Wolfgang Rihm, met het DoelenEnsemble in een regie van Neil Wallace. Tijdens het Holland Festival 2009 zong hij in Passion van Pascal Dusapin in een regie van Pierre Audi. In 2009 soleerde hij in Cadenza van Bob Zimmerman met de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Micha Hamel. Hij speelde de rol van proletariër in A Dog’s Heart van Alexander Raskatov bij De Nederlandse Opera. Afgelopen seizoen zong Tiemo onder meer in Die Soldaten van Bernd Alois Zimmerman bij De Nederlandse Opera, en vertolkte hij Kassandra in Oresteia van Xenakis, in een productie van Muziektheater Transparant, Asko|Schönberg en VocaalLAB Nederland.

Joost Geevers, dirigent
Joost Geevers studeerde muziekregistratie, trombone, Hafabra-directie en orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Al tijdens zijn opleiding werkte hij veelvuldig als dirigent, onder andere als assistent bij het Residentie Orkest en het Asko|Schönberg. Verder dirigeerde hij de Nederlandse premières Ives’ Universe Symphony bij het Noord Nederlands Orkest en Stockhausens Hochzeiten aus Sonntag aus Licht bij de Radio Kamer Filharmonie. In het seizoen 2008-2009 was hij als dirigent verbonden aan de Ligeti Academy van het Asko|Schönberg. Als actief pleitbezorger van nieuwe muziek is hij ook in het buitenland actief bij onder andere Aarhus Sinfonietta, Ensemble de Musica Contemporanea de Illes Balears en Hafnia Chamber Orchestra. Joost Geevers is tevens medeoprichter en muzikaal leider van Fast Opera Productions.

Concept: Anna Mikhailova, Annechien Koerselman
Compositie: Anna Mikhailova
Dirigent: Joost Geevers
Regie, libretto & vormgeving: Annechien Koerselman
Lichtontwerp: Nico Kraeima
Zang en spel: Mijke Sekhuis, sopraan (als Anna), Tiemo Wang, bariton (als Polyakov)
Musici:
Rozemarie Heggen: contrabas
Sef Hermans: trompet
Mei-yi Lee: slagwerk
Repetitor: Kimbal Huijgens
Uitvoerend lichttechnicus: Ruud de Boer
Artistieke begeleiding: Sylvia Stoetzer

Black Perfume is een nieuwe productie van de Diamantfabriek, productiekern voor hedendaags muziektheater Amsterdam.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten