za 15 maart 2008
17:00
TAG

Sun Run Sun is een verkenning van de individuele beleving van moderne navigatietechnieken door middel van een persoonlijke geluidservaring. Het doel is om een gevoel van persoonlijke verbondenheid met de eigen omgeving te (re)creëren. Dit door middel van een onderzoek naar oude, nieuwe, toekomstige en dierlijke navigeersystemen, vertaald in geluid. Sun Run Sun speelt zich af op de scheidslijn tussen de belichaamde beleving van plaats en berekende positiegegevens. Een reeks draagbare ‘instrumenten’ (nu nog in ontwikkeling) zetten satellietgegevens direct om in composities van geluid. De elektronische geluiden zijn voortdurend in verandering, in reactie op de veranderende locatie van de speler die zich beweegt door een fysieke ruimte. De beleving van de speler/navigator bij het veranderen van plaats wordt versterkt door een gerelateerde verandering in het geluidslandschap, die realtime wordt berekend en uitgevoerd. Dit project wordt een experiment in ronddwalen, waarbij de nauwkeurigheid van het grid wordt gecombineerd met intuïtieve bewegingen. Elektronisch geluid is hét medium om deze open gegevenswerelden mee te verkennen, aangezien de inherente abstractie daarvan zich niet laat dwingen tot functionaliteit. Wat is navigeren eigenlijk? Wat betekent het dat ik weet dat ik nu hier ben?

Centraal in het werk van Yolande Harris staat sinds een jaar of tien dat ze door middel van communicatie- en navigatietechnieken de relatie tussen geluid, beeld en ruimte probeert te begrijpen. Ze onderzoekt de bemiddelende rol van de partituur als praktisch en conceptueel hulpmiddel, maar ook als open, denkbeeldige situatie voor communicatie. In het Score Spaces-project heeft ze een ruimtelijke benadering van componeren toegepast, die heeft geresulteerd in talrijke audiovisuele performances en installaties, waaronder het Meta-Orchestra, teksten waarin ze haar theorieën uiteenzet, zoals Inside Out Instrument, en workshops voor componisten, geluidskunstenaars, architecten en ontwerpers. In haar meest recente werken, Taking Soundings en Sun Run Sun, maakt ze gebruik van intuïtieve en wetenschappelijke manieren om oude en moderne navigatie- en oriëntatietechnieken (van sextant tot gps) te kennen en te combineren. Zo onderzoekt ze onze schijnbaar veranderende relatie tot onze omgeving te land en ter zee in deze tijd van satellieten en mobiele technologie. Yolande studeerde muziek aan het Dartington College of Arts. Aan de universiteit van Cambridge haalde ze haar titel als Master of Philosophy in architectuur en bewegend beeld. Ze was gastonderzoeker aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht, artistic fellow aan de Kunsthochschule für Medien Köln en artist in residence bij STEIM en het Nederlands Instituut voor Mediakunst in Amsterdam. Ze doceerde interactief ontwerp aan de Technische Universiteit Eindhoven, is gastdocent aan het Designlab van de Rietveld Academie en geeft lezingen over haar werk in binnen- en buitenland. Artikelen van haar hand zijn gepubliceerd in Contemporary Music Review en Journal of Organised Sound.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten