20:15
Nieuwe Kerk
Spui 175
Den Haag
20:15
Nieuwe Kerk
Spui 175
Den Haag

Het New European Ensemble presenteert een portret van Sofia Goebaidoelina, dat ruim dertig jaar uit haar oeuvre omvat. Concordanza uit 1971 vertegenwoordigt haar modernistische periode, waarin zij het atonale componeren onderzocht. Concordanza is de uitdrukking van Goebaidoelina’s diepste overtuiging: het idee dat het hele universum één is. Het woord ‘concordanza’ moet dan ook eerder opgevat worden als ‘eenheid’ dan als ‘harmonie’.

In de poëzie van T.S. Eliot ontdekte Goebaidoelina een geestverwant in mystiek opzicht: niet alleen correspondeert zijn opvatting van de tijd als iets waarin verleden, heden en toekomst samenvallen, met haar perceptie van eeuwigheid – in haar muziek vaak gevat in stilte –, ook delen ze een voorliefde voor de kruisfiguur (de viervoudigheid) als structurerend element. Hommage à T.S. Eliot valt op door het originele gebruik van instrumentale effecten en kleuren –het handelsmerk van Goebaidoelina. Het werk is geschreven voor de bezetting van Schuberts Octet, zodat het vaak in combinatie daarmee wordt geprogrammeerd.

Aus den visionen der Hildegard von Bingen is een kort lied voor alt solo op een tekst van de 12e eeuwse mystica Von Bingen, over wie Goebaidoelina ooit heeft gezegd dat zij samen met Johann Sebastian Bach tot haar grote voorbeelden behoort. In dit meditatieve werk benadert zij de componeerstijl van Von Bingen (voor zover die bekend is) in de vorm van een melodische kwintopeenvolging.

Het jongste stuk op het programma is Repentence, geschreven voor de bijzondere bezetting van drie gitaren, cello en contrabas. Het klankbeeld is zo suggestief dat het lijkt alsof Goebaidoelina niet alleen akoestische instrumenten maar ook elektronische geluiden voorschrijft.

programma 5 okt 2018

20:00

Zuiderstrandtheater

vrijdag 5 oktober

Sofia Goebaidoelina – Offertorium
Dmitri Sjostakovitsj – Symfonie nr. 5
Patrick Ellis – Components

Residentie Orkest / Antje Weithaas, viool / Otto Tausk, dirigent

vrijdag 5 oktober

programma 6 okt 2018

12:00

Korzo

Sofia Goebaidoelina – Musical Toys

Leerlingen van de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium (piano)

14:00

Korzo

Sofia Goebaidoelina – Sotto Voce
Lauge Dideriksen – nieuw werk
Sofia Goebaidoelina – Pilgrims
Sofia Goebaidoelina – Duo Sonata

New European Ensemble / Ensemble Academie Koninklijk Conservatorium / Erik-Jan de With, saxofoon / Daan van Koppen, saxofoon

17:00

Koninklijk Conservatorium, Arnold Schönbergzaal

Sofia Goebaidoelina – Fachwerk
Sofia Goebaidoelina – Impromptu

New European Ensemble / Ensemble Academie Koninklijk Conservatorium / An Raskin, bajan / Felicia van den End, fluit / Rada Ovcharova, viool / Jonathan Berman, dirigent

20:15

Nieuwe Kerk

Sofia Goebaidoelina – Concordanza
Sofia Goebaidoelina – Aus den visionen Hildegard von Bingen
Sofia Goebaidoelina – Repentence
Sofia Goebaidoelina – Hommage à T.S. Eliot

New European Ensemble / Katherine Dain, sopraan / Jonathan Berman, dirigent

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten