Paard van Troje
Prinsegracht 12 Den Haag

Kunstenaar Joost Rekveld, componist Claudio Baroni en contrabassist Dario Calderone laten beeldprojecties en muziek samensmelten en geven weer hoe de atmosfeer onze waarneming van de sterrenhemel kleurt.

Als we een blik op de sterrenhemel werpen, kijken we terug in de tijd. De dichtstbijzijnde ster staat vier lichtjaren van ons af. De Andromeda Nevel, de verst gelegen uithoek die we met het blote oog kunnen zien, bevindt zich op een afstand van maar liefst tweeënhalf miljoen lichtjaar.

Hoe we een ster zien, wordt beïnvloed door de atmosfeer. De temperatuur, de luchtvochtigheid en de stand ten opzichte van de horizon bepalen de kleur van een ster en de manier waarop hij twinkelt. Joost Rekveld raakte daardoor gefascineerd. Hij ontwikkelde een computerprogramma dat de atmosferische invloed op sterrenlicht kan simuleren in levensechte projecties. Maar Joost Rekveld is een kunstenaar en hij wil meer bieden dan astronomisch realisme. Hij bekeek hoe schilders al sinds de middeleeuwen de wisselende verschijningsvormen van sterren hebben vastgelegd. Ook liet hij zich inspireren door sterrenkijkende kunstenaars als Philip Otto Runge, Albert Heim, Jordan Belson, James Turrell en Olafur Eliasson. Joost Rekveld neemt de vrijheid om zijn eigen beelden te creëren. Op het podium staan twee schermen waarop hij zijn sterren projecteert. Claudio Baroni maakte aan de hand van sterrenkaarten rond het sterrenbeeld de Kleine Beer – Ursa Minor – een kleurrijke partituur voor contrabas en live elektronica. Dario Calderone vertolkt die harmonie der sferen als prikkelend contrapunt bij Rekvelds eigenzinnige projecties.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten