17:00
Elandstraatkerk
Elandstraat 194
Den Haag
17:00
Elandstraatkerk
Elandstraat 194
Den Haag

Christian Karlsen, artistiek coördinator van Dag in de Branding, dirigeert de Nederlandse première van Studi per l’intonazione del mare van Salvatore Sciarrino. De Italiaanse componist vraagt om een onalledaagse bezetting: één zanger, één slagwerker, vier fluitisten, vier saxofonisten plus een orkest van nog eens honderd fluiten en saxofoons. Het is een buitensporig aantal musici, zeker voor Sciarrino’s doen. Want de componist, die teruggetrokken leeft in de heuvels van Umbrië, staat er om bekend in alle rust te werken aan kwetsbare muziek op de rand van de stilte.

In zijn compositie roept Sciarrino de weidsheid van de zee op. De zee is een realiteit, maar ook een metafoor. Het water stroomt, verdampt en vloeit weer terug volgens cyclische bewegingen. Het is een dynamiek die overal is terug te vinden, ook in de omwentelingen van de hemellichamen en in de wisselingen van de seizoenen. Een beweging die alles verbindt wat leeft.

Hoewel een enorm aantal musici samenkomt, heeft Studi per l’Intonazione del Mare een verrassend ingetogen karakter. Sciarrino wil de blazers microscopisch kleine natuurlijk geluiden laten voortbrengen, die zich “atmosferisch bundelen tot een akoestische nevel van magisch geluid.” Studi per l’Intonazione del Mare is een onvergetelijk luisteravontuur. De componist hoopt dat het publiek het ook ondergaat als een mystieke ervaring.

We zijn nog op zoek naar amateurmusici voor deze bijzondere uitvoering. Speel je fluit of saxofoon en wil je zelf meedoen op 15 oktober? Klik dan hier!

Als opmaat speelt saxofonist Erik-Jan de With op tubax (contrabas saxofoon) Rational melodies XV & X van Tom Johnson. Met Wurgelguik componeerde de Amerikaan Ned McGowan voor contrabasfluit een hommage aan het gelijknamige monster uit het kinderboek De tovertuin van Amy Sparkes. McGowan speelt zelf de solopartij.

Branding Ensemble:
fluit: Marieke Franssen, Ned McGowan, Ilonka Kolthof, Egbert Jan Louwerse
saxofoon: Hans de Jong, Leo van Oostrom, Femke Steketee, Erik-Jan de With
slagwerk: Nerea Vera

Na zijn carrière te hebben gestart als assistent van Esa-Pekka Salonen is Christian Karlsen (Zweden, 1985) snel naam aan het maken als een van de talentvolste dirigenten van zijn generatie. Met Nederland als thuisbasis is hij nu benoemd tot artist-in-residence en artistiek coördinator van Festival Dag in de Branding. In ons land dirigeerde hij het Residentie Orkest, het Gelders Orkest, Amsterdam Sinfonietta, het Brabants Orkest, NJO Symfonieorkest en het Radio Kamerorkest. Ook is hij een regelmatige gast bij ASKO|Schönberg.

Karlsen is ook veelgevraagd in Engeland, Duitsland, Oostenrijk en Scandinavië. Recente hoogtepunten zijn o.a. concerten met het Frankfurt Radiosymfonieorkest, Göteborgs Symfoniker en een tournee door Mexico met de Birmingham Contemporary Music Group. In het kader van de festiviteiten in Umeå als European Capital of Culture dirigeerde hij in 2014 nieuwe producties van Benjamin Staerns Saiyah en Kaaija Saariaho’s Nox Borealis in de Norrland Opera. Zijn veelgeprezen semiscenische uitvoering van Beat Furrer’s FAMA met ASKO|Schönberg is door Joep Stapel van de NRC geselecteerd als een van de vijf beste concerten van het jaar.

In 2008 was Karlsen medeoprichter van het New European Ensemble, waarmee hij als artistiek leider en chef-dirigent veelvuldig optrad in Nederland, Scandinavië en Engeland en grote internationale erkenning verwierf voor de innovatieve projecten en programma’s. In 2011 was hij artistiek directeur van het omvangrijke Saariaho Festival in Den Haag.

Karlsen dirigeerde vele wereldpremières en werkte samen met zowel vooraanstaande componisten als Salvatore Sciarrino, Sofia Gubaidulina, Magnus Lindberg, Heiner Goebbels, Harrison Birtwistle, Karlheinz Stockhausen en Steve Reich, als opkomende componisten, onder wie Kate Moore, Tansy Davies en Đuro Živković (winnaar van de Grawemeyer Award).
Christian Karlsen studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten