15:00
Nieuwe Kerk
Spui 175
Den Haag
15:00
Nieuwe Kerk
Spui 175
Den Haag

De muziek van Oscar Bettison is eigengereid en laat je niet onberoerd. Deze Brits/Amerikaanse componist studeerde in Den Haag bij Louis Andriessen en Martijn Padding. Hij schudt de traditionele concertmuziek graag stevig op met onalledaagse instrumenten, elektronica en groovy rock-klanken. Opdrachtcomposities schrijft hij voor toonaangevende ensembles zoals de Los Angeles Philharmonic, de New York Philharmonic, Musikfabrik en London Sinfonietta. Oscar Bettison gaat grote thema’s niet uit de weg en spreekt een breed publiek aan, van klassieke-muziek-liefhebbers tot fans van avontuurlijke popmuziek.

Voor Ensemble Klang en Festival Dag in de Branding schreef Oscar Bettison The Presence of Absence. Hij verklankte gedichten uit de klassieke oudheid en recente teksten over Romeinse ruïnes, oceanen en de interstellaire ruimte. Bettison stelt aan de orde dat ooit onaantastbaar geachte beschavingen ten onder zijn gegaan. Uit het verleden kunnen we lessen trekken. Maar dat verzuimen we, wat desastreus kan uitpakken. In Bettisons compositie klinken onheilsprofetieën door, maar ook wroeging en stoïcijnse berusting.

Pete Harden, artistiek leider van Ensemble Klang, schreef over The Presence of Absence: “In een tijd waarin in Syrië oude ruïnes worden vernietigd en we onvervangbare voorwerpen verliezen uit grote culturen van het verleden, behandelt dit indringende nieuwe werk van Oscar Bettison de ineenstorting van de menselijke beschaving door juist de ruïnes die overblijven te laten zien. Het werk richt zich op de onheilspellende en verontrustende leegte van de plekken waar zich eens steden bevonden. The Presence of Absence belooft een belangrijk concertwerk voor de komende tien jaar te worden.”

Het Matangi Quartet vult het programma aan met de Nederlandse première van Bettisons strijkkwartet, waarin de klankmogelijkheden van de vier strijkinstrumenten tot het uiterste worden verkend.

The Presence of Absence is een compositieopdracht van Festival Dag in de Branding, Dans- en Muziekcentrum Den Haag en Stichting Ensemble Klang en werd mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Eduard van Beinum Stichting.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
The Netherlands, Utrecht, 07 June 2012 Ensemble Klang - www.ensembleklang.com Photography: Remke Spijkers - www.remkespijkers.com

Kenners, musici en componisten rekenen Ensemble Klang tot de topensembles in het nieuwe-muziek-circuit. Het ensemble bouwt aan een repertoire van kloeke, compromisloze werken. De klank van de even unieke als veelzijdige bezetting varieert van een zachte, breekbare intimiteit tot de imposante power van een big band. Het ensemble trekt componisten van de meest uiteenlopende pluimage aan, onder wie Heiner Goebbels, Tom Johnson, Martijn Padding, Phill Niblock, Jacob ter Veldhuis, Kate Moore, Jan-Bas Bollen, Oscar Bettison en Peter Adriaansz. Klang treedt gewoonlijk op zonder dirigent, wat van de musici een hoge mate van virtuoze accuratesse vraagt en daardoor de energie en passie van een band genereert.

Het Matangi Quartet is een vaste speler op de kamermuziekpodia in Nederland en daarbuiten. Met hun gloedvolle spel en vlotte presentatie zijn Maria-Paula, Daniel, Karsten en Arno boegbeelden van een nieuwe generatie klassieke musici. Het Matangi Quartet neemt regelmatig deel aan avontuurlijke cross-overprojecten en trad onder meer op met cabaretiers Herman van Veen en Youp van ’t Hek, bandoneonspeler Carel Kraayenhof, jazztrompettist Eric Vloeimans, jazzpianist Michiel Braam, DJ Kypski, jazzvocalisten Mathilde Santing en Renske Taminiau, singer-songwriters Lori Lieberman en Tom McRae. Met deze baanbrekende uitstapjes buiten de klassieke muziek slaagt het Matangi Quartet erin een nieuw publiek warm te maken voor het strijkkwartet. En minstens zo belangrijk: het geeft extra inspiratie om het rijke klassieke repertoire dat in de afgelopen 250 jaar is opgebouwd – van Haydn tot Adès – met nieuw elan tot klinken te brengen. Want in essentie draait het bij het Matangi Quartet slechts om één ding: het voelbaar maken van de energie, passie en opwinding die in alle goede muziek besloten ligt.

Maria-Paula Majoor, viool
Daniel Torrico Menacho, viool
Karsten Kleijer, altviool
Arno van der Vuurst, cello

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten