za 10 oktober 2009
21:00
Paard van Troje
Prinsegracht 12 Den Haag

De Nederlandse componist Jacob ter Veldhuis (JacobTV) vormt samen met scenograaf Jan Boiten en documentarist Jan Willem Looze het multimediale team voor TVBOX1. Muziek is het uitgangspunt in dit filmisch gemonteerde theaterconcert, waarbinnen de disciplines van de drie initiators een gelijkwaardige inbreng hebben. In deze voorstelling zijn de uitvoerende musici geplaatst in een decor van licht, video, rekwisieten, teksten en elektronica.

TVBOX is een internationaal reizend muziektheater rond de boombox composities van JacobTV.

TV verwijst naar de media: televisie is de belangrijkste inspiratiebron. BOX verwijst naar het multimediale concertpodium. Het eerste deel van TVBOX heeft de titel HEARTBREAKERS.

TVBOX1 gaat over “agressie op grote en kleine schaal en de manier waarop mensen trachten te overleven in een bedreigende, gewelddadige samenleving.”

Voor de komende jaren staan zeven sample-opera’s op stapel met steeds een ander maatschappelijk thema: oorlog, seks, geweld, religie, drugs, showbizz. Op het podium wordt een landschap gecreëerd van projectieschermen. Deze zijn verschillend van grootte en materiaal. Tevens kunnen de schermen worden verplaatst of geroteerd door de musici, die zich bewegen tussen, achter en voor de schermen. Vanuit de computer worden drie video-streams synchroon aangestuurd met daarop ook het geluid in surround-kwaliteit. De streams die worden geprojecteerd vanuit drie beamers bestaan uit graphics van teksten in de muziek; uit beelden van de gesamplede hoofdpersonen; uit VJ-achtige sfeerbeelden en uit live-beelden van de uitvoerende musici. Hierdoor ontstaat een dynamisch podiumbeeld.
De musici zullen in verschillende bezettingen aanwezig zijn op het toneel. Zij verplaatsen zich door het landschap van verschillende projectieschermen. Ze spelen niet op de zaal, maar zijn onderdeel van het beeld. Door op deze manier te werken, ontstaat er een dialoog tussen beeld, muziek en de musici.

De muziek is gebaseerd op bestaande stukken van JacobTV, maar wordt door hem gearrangeerd voor de specifieke TVBOX-bezetting.

Behalve het meespelen met de soundtrack wil de componist de voorstelling extra adem geven door live interactie, door de musici zelf samples via midi te laten triggeren en door improvisatiemomenten in de intermezzi. Om dit ook visueel te versterken zullen live-beelden van musici in de voorgemonteerde projecties worden geïntegreerd.

Avant-pop

De muziekstijl balanceert ergens tussen klassiek, rock, pop, jazz en avant-garde. Door daarnaast eigentijdse thema’s te integreren met een multimediale presentatie zullen de shows zeer toegankelijk zijn voor een groot en jong publiek. De huidige populariteit van JacobTV’s boombox repertoire onder met name jonge muziekstudenten in Europa, Japan en Amerika bewijst dit.

The New York Times: ‘JacobTV samples pop culture and gives it a melody’

Componist Jacob ter Veldhuis (JacobTV) begon midden jaren ‘90 met het schrijven van boombox stukken. Dit zijn composities die geschreven zijn voor een of meer instrumenten in combinatie met een soundtrack die wordt afgespeeld in een boombox of ghettoblaster. De soundtrack bij deze composities is gebaseerd op authentieke audiosamples van gesproken woord, afkomstig uit de media. Deze samples hebben een emotionele lading en zijn door de componist vaak getransformeerd tot zeer ritmische ‘speech grooves’ die een dramatische impact hebben. Zo gebruikt JacobTV samples van ter dood veroordeelden uit Irak; van gasten uit talkshows; van Chet Baker, Marilyn Monroe en Billie Holiday (teksten uit de laatste interviews) en van tv-evangelisten en daklozen. JacobTV bouwt hiermee voort op het procédé van de ‘speech melody’ zoals Steve Reich die in de 80er jaren ontwikkelde: het gesproken woord als hedendaags libretto.

Reeds in het oratorium Paradiso (2000) toonde JacobTV zich gefascineerd door het menselijk streven naar een beter leven, naar welzijn, geluk en genot. De mens die tracht te ontsnappen aan zijn lot en hoopt op een paradijs op aarde. Dat lukt soms voor kortere of langere tijd, dankzij politiek, religie, materialisme, seks, drugs enzovoorts. Maar dikwijls is het toch vooral overleven in het labyrint van het aardse bestaan.

Gezien de buitenmuzikale aspecten in het werk van JacobTV ligt een samenwerking met beeldend kunstenaars, theatervormgevers, filmmakers en VJ’s voor de hand. Zo werkte hij samen met onder meer Jaap Drupsteen, Danielle Kwaaitaal, Nanine Linning, Kristien Kerstens en Michiel Zegers. Met Jan Boiten ontwikkelde JacobTV de eenakters Conspiracy en Cold Case, met acteur Hans Dagelet. Beiden werkten ook mee aan verschillende choreografieën van Nanine Linning.

Jan Willem Looze maakte videoclips bij composities van JacobTV. Daarnaast verzorgde hij de DVD’s die deel uitmaken van de nieuwe CD/DVD-boxtrilogie van JacobTV. Tevens maakte Jan Willem Looze de televisiedocumentaire ‘So Heavenly it Hurts’ over JacobTV, die in 2006 door de AVRO werd uitgezonden.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten