za 10 december 2011
22:30
Paard van Troje
Prinsegracht 12 Den Haag
i.s.m. State-X New Forms

Terwijl Symphony 4 van de New Yorkse decibellenartiest Glenn Branca loeiend de pijngrenzen verkent van het publiek in Carré, klammen boze musici van het Omroep Orkest in de gang Frans de Ruiter aan, de directeur van het Holland Festival. Als door godenhand gestuurd, verschijnt ook de bedrijfsarts van de NOS te tonele. Hij adviseert de suizebollende orkestleden het gebouw te verlaten, omdat verder verblijf ‘schadelijk voor de gezondheid‘ zou zijn. de Volkskrant 30 mei 1997

Avant-garde componist en gitarist Glenn Branca richtte midden jaren zeventig Theoretical Girls en The Static op, experimentele gitaarbands die een niet te onderschatten invloed zouden uitoefenen op alternatieve rockgroepen als Sonic Youth. Maar al snel zocht Branca het hogerop. Met composities als The Ascension (1981) en Indeterminate Activity of Resultant Masses (1981) legde hij de basis voor een baanbrekende componeerstijl. Een stijl die tot volle wasdom kwam in zijn symfonieën voor monsterlijke gitaarbezettingen, waarin rauwe ruisklanken en pompende rockbeats worden gepaard aan kleurrijke boventoonmengsels en experimenten met microtonaliteit.

In festival Dag in de Branding presenteert Branca een vervolg op The Ascension. Een terugkeer naar zijn muzikale roots. Eveneens een terugkeer naar Nederland, waar zijn muziek sinds een tumultueus optreden op het Holland Festival van 1997 niet meer live te horen was. Tijdens State-X New Forms meets Dag in de Branding komt Glenn Branca met zijn vervolg op het befaamde THE ASCENSION ondersteund door zijn zeskoppige ensemble.

Dit concert is een samenwerking van Dag in de Branding met het festival State-X New Forms, een 10-daags internationaal georiënteerd festival voor avant-garde rock, cutting-edge electronics & nu-art. Het festival vindt plaats van vrijdag 9 december t/m zondag 18 december 2011 op verschillende locaties in het centrum van Den Haag. Dit jaar is er elke dag en avond iets te beleven. Wees erbij en waan jezelf in een reeks concertavonden, het uitgebreide nachtprogramma, de doorlopende expositie, verschillende live-performances en de festivalavond zelf!

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten