za 10 april 2021
20:00
Online

Onze eigen productie Rage d’Amours van de Nederlandse componist Rob Zuidam was zonder twijfel één van de hoogtepunten van Festival Dag in de Branding tot nu toe. In december 2010 lukte het Festival Dag in de Branding in samenwerking met het Residentie Orkest en de (toen nog) Dr Anton Philipszaal om een prachtige nieuwe versie van deze opera te presenteren. Rob Zuidam kreeg die dag voor deze opera de Kees van Baarenprijs uitgereikt van de gemeente Den Haag. Zuidam schreef de opera voor het Boston Symphony Orchestra en het Tanglewood Festival (Boston, USA) in 2003. In juni 2005 bracht het Holland Festival de Europese première.

In de cast van die speciale uitvoering tijdens ons festival een aantal zangers uit de Holland Festival-productie, o.a. bariton Romain Bischoff en sopranen Young-Hee Kim en Claron McFadden, maar ook eigen vondsten van Dag in de Branding, zoals de jonge tenor Erik Slik en sopraan Katrien Baerts. Projecties van de Belgische video-kunstenaar Peter Misotten namen de bezoekers mee in het beklemmende verhaal. Deze productie werd twee maal uitgevoerd in een stampvolle Dr Anton Philipszaal en was een groot succes.

Over de opera
De opera Rage d’Amours gaat over de verregaande liefde van Johanna de Waanzinnige voor haar echtgenoot Philips de Schone. Johanna de Waanzinnige (1479-1555) kon geen afstand doen van haar geliefde, toen deze stierf in 1506. Alvorens ze voor de rest van haar leven in een kloostertoren werd opgesloten, zeulde zij geruime tijd het stoffelijk overschot van Philips met zich mee op nachtelijke zwerftochten door het Spaanse Castilië en León. Geregeld liet ze de stoet halt houden, om de kist te openen en haar gemaal te omhelzen en te kussen; of omdat het moment van zijn wederopstanding, zoals haar voorspeld was, nabij zou zijn. De laatste zesenveertig jaren van haar leven bleef Johanna opgesloten in het klooster van Tordesillas, in een kamer waarvan het enige raam zicht bood op het graf van haar man. Dikwijls was te horen hoe zij voor hem zong en tedere woordjes prevelde.

Rob Zuidam is de eerste die ooit een opera over deze bizarre liefdesgeschiedenis schreef. Een bijzondere vondst is dat Zuidam de hoofdrol van Johanna de Waanzinnige verdeelde over drie sopranen, waardoor hij verschillende facetten van dit personage kon belichten. Dit geeft een fascinerend schizofreen effect.

Elke maat van Rage d’Amours heeft een obsessieve, soms zelfs lugubere schoonheid….” de Standaard (2005)

Het programmaboek uit 2010 incl. libretto en vertaling vindt u hier.

Over de componist
Rob Zuidam (Gouda, 1964) studeerde compositie bij Philippe Boesmans en Klaas de Vries aan het conservatorium van Rotterdam en bij Lukas Foss en Oliver Knussen in Tanglewood, USA. Hij won diverse prijzen, waaronder de aanmoedigingsprijs van het Amsterdamse Kunstenfonds voor zijn composities Pancho Villa en Fishbone en de Prijs voor Compositie van het Rotterdams conservatorium. Zuidams muzikale achtergrond bestrijkt een breed scala: hij werd gevormd als klassiek pianist, maar was tevens gitarist in punkbands. Zijn composities, die zijn geschreven voor uiteenlopende bezettingen, zijn opvallend vitaal en energiek en worden gekenmerkt door een rock-achtige drive.

Rob Zuidam is meer dan welke andere levende componist in Nederland vooral een opera-maker én een begenadigd librettist.” Jury Kees van Baarenprijs (2010)

Credits
Residentie orkest o.l.v. Otto Tausk
Rage d’Amours – opera van Rob Zuidam
Johanna I: Claron McFadden (sopraan)
Johanna II: Young-Hee Kim (sopraan)
Johanna III: Katrien Baerts (sopraan)
Philips de Schone: Erik Slik (tenor)
Verteller | Pierchon: Romain Bischoff (bariton)
Wasvrouw: Hilary Summers (alt)
Philibert Naturel en Monnik I: Bart Uvyn (countertenor)
Monnik II: Eelke van Koot (tenor)
Monnik III: Alistair Shelton-Smith (bariton)
Monnik IV: Tim Maas (bas)
Repetitor: Ernst Munneke
Scenebeeld: Peter Missotten | Filmfabriek
Figuratie: Rutger Remkes, Marius Mensink en Dennis Vanderbroeck
Kostuums 3 Johanna’s: Karel van Laere
Uitvoerend producent: EENPUNT6 | Kees Kaya & Lidy Ettema

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten