za 10 mei 2014
22:00
Paard van Troje
Prinsegracht 12 Den Haag

Jacob ter Veldhuis Strijkkwartet nr. 3 There must be some way out of here (1994). De ondertitel van het werk is een citaat uit een lied van Bob Dylan uit de jaren zestig. De zanger bedoelde daarmee (denkt men, Dylan liet zich er niet over uit) de bevrijding van Amerika uit zijn betrokkenheid bij de oorlog in Vietnam. Met de bekendheid van Ter Veldhuis’ compositie kwamen ook andere interpretaties in omloop. De meest geventileerde, onder andere door de dichter Huub Beurskens, een groot liefhebber van dit werk, is de taal van dit werk als een stap weg van de atonaliteit en de formele onduidelijkheid van de modernistische twintigste-eeuwse muziek. Dat idee is gedeeltelijk juist. Net als bij de minimalisten is de harmonie in dit werk niet strikt tonaal, maar is de suggestie van een centrum van harmonische verwikkelingen sterk genoeg om de muziek als min of meer tonaal te kunnen ervaren. De harmonische taal hier lijkt sterk op die welke Copland en zijn Amerikaanse geestverwanten voor 1940 introduceerden en die daarna doorging voor typisch Amerikaans. Even stereotiep Amerikaans is de nadruk op ritmische energie, zowel in het langzame eerste als in het snelle tweede deel. Ter Veldhuis’ energie plus het raffinement in de klank lijken hier meer ontleend te zijn aan de popmuziek (Ter Veldhuis spreekt van beïnvloeding door rock en blues) en de vorm heeft zeker niet helemaal het vertrouwde dat Beurskens en anderen wellicht wensten, maar wel duidelijk voelbare bogen, climaxen en rustpunten die Beurskens graag wil aantreffen. En voor wie in muziek graag een verhaal wil horen: oorspronkelijk wilde de componist dit stuk de titel geven ‘Het leven en de jongen’, als een opzettelijke omkering van Schuberts ‘De dood en het meisje’.

Matangi Quartet en DJ Kypski:
Kypski en Matangi hebben één grote gedeelde passie: het doorbreken van muzikale grenzen om nieuwe, spannende muziek en geluid te doen ontstaan. Hun eerste ontmoeting in 2005 was liefde op het eerste gezicht, en sindsdien hebben zij tezamen kleinschalige projecten ondernomen. Nu is het tijd om voor een groter publiek te spelen met een gloednieuwe gezamenlijke show. Kypski heeft grote naam en faam verworven als dj, producer en als oprichter van het eclectische duo C-Mon en Kypski. Als zesvoudig nationaal scratchkampioen heeft Kypski in de grote Nederlandse zalen en daarbuiten gespeeld, van de Paradiso en Heineken Music Hall nationaal tot dj-sets in de Webster Hall in New York en bandshows in The Roxy, Los Angeles.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten