za 11 december 2010
20:00
Paard van Troje
Prinsegracht 12 Den Haag
In samenwerking met State-X New Forms

Het avondprogramma van deze Dag in de Branding valt samen met de tweede festivaldag van State-X New Forms, festival voor avant-garde rock, cutting-edge electronics en nu-art. State-X New Forms presenteert in het Paard van Troje onder meer Datacore, Lee ‘Scratch’ Perry ft. Adrian Sherwood, Darkstar, Mount Kimbie, Joker, Hauschka, Warsaw Village Band, Pixelord en The Pyramids. Dag in de Branding heeft het Arnold Dreyblatt Ensemble uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan het programma van State-X. Het ensemble van de in Berlijn woonachtige New Yorker Arnold Dreyblatt speelt rock-georiënteerde, minimalistische composities. Een bijzondere afsluiter van een avontuurlijke dag!

Arnold Dreyblatt Ensemble: Arnold Dreyblatt, gemodificeerde contrabas, laptop | Jörg Hiller, slagwerk, geautomatiseerde elektrische gitaar | Joachim Schütz, elektrische gitaar

Vorig jaar vormde de New Yorkse componist Arnold Dreyblatt (gemodificeerde contrabas, laptop) een nieuw trio met Jörg Hiller / Konrad Sprenger (geautomatiseerde gitaar, drums ) en Joachim Schütz (elektrische gitaar). Het ensemble heeft recentelijk gespeeld in Club Berghain en de Neue Berliner Kunstverein (Berlijn), op het MIMI Festival in Marseille, het Face E Festival in Genève, het Time Zone Festival in Bari, het impakt Festival in Utrecht, en verder in het Kunstencentrum in Hasselt en op het Nymusikk Festival in Oslo.

Arnold Dreyblatt (New York, 1953) is een Amerikaanse mediakunstenaar en componist. Hij woont sinds 1984 in Berlijn. In 2007 is Dreyblatt benoemd tot lid voor het leven van de beeldende kunstafdeling van de Akademie der Künste in Berlijn. Tegenwoordig doceert hij mediakunst aan de Muthesius Kunsthochschule in Kiel.Voorbeelden van zijn vroege muzikale en performance-werk zijn de albums Nodal Excitation en Propellers In Love en het operaproject Who’s Who in Central and East Europe 1933. Als tweede-generatie componist in de New Yorkse minimale muziek studeerde Dreyblatt muziek bij Pauline Oliveros, La Monte Young en Alvin Lucier en mediakunst bij Woody en Steina Vasulka.

Als componist en uitvoerend musicus heeft Arnold Dreyblatt altijd zijn eigen unieke koers gevolgd. Hij heeft daarbij een aantal nieuwe, originele instrumenten uitgevonden, compleet met uitvoeringstechnieken en stemming. Hij wordt gezien als een van de meer rock-georienteerde Amerikaanse minimalisten en heeft een grote schare fans aan zich weten te binden met de transcendentale en extatische muziek van zijn ensembles.

Muziek van Dreyblatt is gespeeld door de Bang On A Can All-Stars, Jim O’Rourke, het Pellegrini String Quartet en het Crash Ensemble. Hij heeft opnames gemaakt voor labels zoals Tzaddik, Hat Hut, Table of the Elements en Cantaloupe. Voor de nabije toekomst staat een box van vijf cd’s gepland bij Table of the Elements, alsmede een cd bij Important Records.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten