za 11 december 2010
15:00
Dr Anton Philipszaal

Rage d’amours is een verhaal over liefde, dood en necrofilie. Het is een essay over passie; over een tragische liefde, die dermate onvoorwaardelijk en grenzeloos was, dat deze de dood trachtte te overwinnen door haar onvergankelijkheid. Hoewel het een gearrangeerd huwelijk betrof, was de relatie tussen Johanna van Castilië (de Waanzinnige) en Philips de Schone, van meet af aan uitermate stormachtig. Toen ze elkaar in oktober 1496 in Rijssel, het tegenwoordige Lille, voor het eerst zagen, was het liefde op het eerste gezicht. Volstrekt in tegenspraak met de geldende hoofse conventies, doken de twee zeventienjarigen nog voor de officiële huwelijksvoltrekking met elkaar het bed in…

Fakkels verlichten een processie-achtige stoet, die vanuit de verte nadert en de sereniteit van de duisternis doorbreekt. Flarden van geneuriede hymnen, geprevelde gebeden en sporadisch tromgeroffel kruipen mee omhoog langs de kale, rotsachtige heuvelruggen. De optocht bestaat uit monniken, wier gezichten verscholen gaan onder de dikke kappen van hun pij. In hun midden slepen ze een lijkkist met zich voort. De stoet wordt voorafgegaan door de koningin, die hen in een prachtvol gewaad de weg wijst door de nacht.

Residentie orkest o.l.v. Otto Tausk
Rage d’Amours – opera van Rob Zuidam
Johanna I: Claron McFadden (sopraan)
Johanna II: Young-Hee Kim (sopraan)
Johanna III: Katrien Baerts (sopraan)
Philips de Schone: Erik Slik (tenor)
Verteller | Pierchon: Romain Bischoff (bariton)
Wasvrouw: Hilary Summers (alt)
Philibert Naturel en Monnik I: Bart Uvyn (countertenor)
Monnik II: Eelke van Koot (tenor)
Monnik III: Alistair Shelton-Smith (bariton)
Monnik IV: Tim Maas (bas)
Repetitor: Ernst Munneke
Scenebeeld: Peter Missotten | Filmfabriek
Figuratie: Rutger Remkes, Marius Mensink en Dennis Vanderbroeck
Kostuums 3 Johanna’s: Karel van Laere
Uitvoerend producent: EENPUNT6 | Kees Kaya & Lidy Ettema

Rage d’Amours, voor 10 zangers en kamerorkest, is Zuidams tweede opera die op 8 augustus 2003 in Tanglewood, USA, in première ging. In juni 2005 werd de opera uitgevoerd tijdens het Holland Festival, in een enscenering van Guy Cassiers.

“A formidable work… a score that keeps you hooked… with Rage d’Amours Mr. Zuidam announces himself as a composer to reckon with”. New York Times

“Elke maat van Rage d’Amours heeft een obsessieve, soms zelfs lugubere schoonheid….” de Standaard

“Rob Zuidam is meer dan welke andere levende componist in Nederland vooral een opera-maker én een begenadigd librettist.” Jury Kees van Baarenprijs

Johanna de Waanzinnige (1479-1555) kon geen afstand doen van haar geliefde Philips de Schone, toen deze stierf in 1506. Alvorens ze voor de rest van haar leven in een kloostertoren werd opgesloten, zeulde zij geruime tijd het stoffelijk overschot van Philips met zich mee op nachtelijke zwerftochten door het Spaanse Castilië en León. Geregeld liet ze de stoet halt houden, om de kist te openen en haar gemaal te omhelzen en te kussen; of omdat het moment van zijn wederopstanding, zoals haar voorspeld was, nabij zou zijn…

Epiloog: De laatste zesenveertig jaren van haar leven bleef de goede koningin Johanna opgesloten in het klooster van Tordesillas, in een kamer waarvan het enige raam
zicht bood op het graf van haar man. Dikwijls was te horen hoe zij voor hem zong en tedere woordjes prevelde.

Opera Rage d’Amours verhaalt over de verregaande, postmortale liefde van Johanna de Waanzinnige voor haar echtgenoot Philips de Schone. Johanna de Waanzinnige (1479-1555) kon geen afstand doen van haar geliefde, toen deze stierf in 1506. Alvorens ze voor de rest van haar leven in een kloostertoren werd opgesloten, zeulde zij geruime tijd het stoffelijk overschot van Philips met zich mee op nachtelijke zwerftochten door het Spaanse Castilië en León. Geregeld liet ze de stoet halt houden, om de kist te openen en haar gemaal te omhelzen en te kussen; of omdat het moment van zijn wederopstanding, zoals haar voorspeld was, nabij zou zijn.

Rob Zuidam is de eerste die ooit een opera over deze bizarre liefdesgeschiedenis schreef. De opera ontstond in opdracht van het Boston Symphony Orchestra en ging in augustus 2003 in première tijdens het Tanglewood Festival (Boston, USA), met Lucy Shelton als leading lady. In juni 2005 beleefde Rage d’Amours haar Europese première tijdens het Holland Festival, met Claron McFadden, Barbara Hannigan en Young-Hee Kim in de hoofdrol, in een enscenering van Guy Cassiers.

Op zondag 12 december krijgt Rob Zuidam voor deze opera de Kees van Baarenprijs van de gemeente Den Haag.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten