za 12 december 2015
18:00
De Nieuwe Regentes

“Talloze kunstenaars zijn geïnspireerd door het nieuwe leven van de lente of de zwoele hitte van de zomer. Maar ik blijf terug komen bij de winter.” Voor Abrahamsen is het winterse licht en de sneeuwwitte pracht als een ‘blanco vel papier’; een periode van geleidelijke overgang; de weg naar een nieuwe fase, een nieuw begin. “Sneeuw dempt niet alleen het volume van alle geluiden maar kan in een paar minuten een heel landschap transformeren in iets wat er eerst niet was”.
Befiehl du deine Wege is een hommage aan Bach en diens gelijknamige koraal uit de Matthäus Passie. Abrahamsen maakt hier gebruik van twee melodische fragmenten (uit ‘Four Dances in one movement’ van de Deense componist Poul Ruders aan wie Winternacht ook is opgedragen) waar langzaam maar zeker Bachs koraal uit opstijgt.

Abrahamsen rekent zichzelf tot de componisten die hun bestaande werk gebruiken als basis voor nieuwe stukken, zoals zijn Strijk-kwartet Nr 1 (1973), met de ondertitel ’10 Preludes’. Het kwartet bestaat uit tien korte stukjes – “of misschien kan ik beter zeggen: 10 aanzetjes voor een nieuw begin”. Abrahamsen heeft jarenlang rondgelopen met de vraag hoe hij die aanzetjes zou kunnen bewerken tot een stuk voor orkest – totdat hij in de zomer van 2010 een inval kreeg.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten