za 13 maart 2010
16:30
Paard van Troje
Prinsegracht 12 Den Haag
In samenwerking met De Nieuwe Slag

EKE (Yedo Gibson, Oscar Jan Hoogland en Gerri Jaeger) met als gast Luc van The Ex, de Nederlandse free-noise-band.

Sopraansax, tenorsax en esklarinet. Elektrisch klavichord. Drums, bellen en kettingen. Ze komen allemaal samen bij het trio genaamd EKE, drie brutale individualisten met een goed gevoel voor wat nu relevant is in de muziek, die zich richten op een geheel eigen vorm van vrije improvisatie. Ze gebruiken daarbij elementen van noise, jazz, twintigste-eeuwse gecomponeerde muziek en punk. Het resultaat is een dynamische, vooruitstrevende en frisse geluidsbeleving.

EKE gaat uit van improvisatie. Deze methode, waarbij het creatieve proces en het resulterende geluid samenvallen, bezorgt zowel het publiek als de uitvoerenden een enerverende ervaring op het scherpst van de snede. Tijdens het improviseren zijn de leden van het trio verantwoordelijk voor hun eigen stem in het contrapunt. Ze vertrouwen daarbij op hun hoogst individuele muzikale stijlen, die door veelvuldig samen spelen nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd. Het resultaat: frisse instant composities met grote contrasten in lengte, dynamiek en textuur. De gedachte aan punk is nooit ver weg: het “weg met de regels”, de triobezetting met de drums aan de basis van het ritme, de energie en de onvoorspelbaarheid. Maar die pppunk is soms ook pppianissimo.

In september 2007 speelden Yedo Gibson, Oscar Jan Hoogland en Gerri Jaeger voor het eerst samen als een ad-hocgroep in BOOG 29, een Amsterdams centrum voor geïmproviseerde muziek dat Oscar Jan Hoogland had opgezet in 2006. Vanaf het begin was het duidelijk dat het voor deze gelegenheidsformatie niet bij deze ene gelegenheid zou blijven. De flexibiliteit van de compacte triobezetting voelde goed en voegde iets toe aan de muzikale wereld van ieder van de leden – zoals dat nog steeds gebeurt, bij iedere nieuwe improvisatie. Binnen de grote diversiteit van hun activiteiten die de bandleden in de afgelopen jaren in Amsterdam en elders in Nederland hebben ontplooid, hebben ze vaak samen opgetrokken.

Zo was er bijvoorbeeld het Boucalee Ensemble, een door Hoogland bijeengebracht dubbelkwintet dat muziek speelde van de Nederlandse componist Paul Termos. Verder was er de samenwerking met bassist Raoul van der Weide, die resulteerde in twee prachtige concerten in Utrecht (SJU Jazz Festival) en een opwindende cd-opname. En natuurlijk is er Gibsons Royal Improvisers Orchestra met zijn enorme twintigmansbezetting, waarvan alledrie de bandleden deel uitmaken. Sinds eind 2008 ligt de nadruk weer op het trio, nu voorzien van de naam EKE (het Engelse werkwoord ‘to eke’ betekent zoveel als iets maar ternauwernood maken of verkrijgen, of zolang mogelijk doen met een voorraad van iets door er heel spaarzaam gebruik van te maken). Hoogland verruilde de piano voor een zelfontwikkeld elektrisch klavichord, waarmee hij het eigen geluid van de band verder definieerde en meer volume introduceerde.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten