15:00
Korzo
Prinsestraat 42
Den Haag
15:00
Korzo
Prinsestraat 42
Den Haag
Harry Partch, componist

Harry Partch (1901-1974) is een componist die steeds meer in de belangstelling komt te staan. Toonaangevende componisten als Unsuk Chin spreken hun bewondering uit voor zijn eigenzinnige werk. De Nederlandse première van Partch’ magnum opus Delusion of the Fury was drie jaar geleden een hoogtepunt in het Holland Festival.

Zijn loopbaan startte Partch als pianist bij stomme films. Al op jonge leeftijd componeerde hij een respectabel oeuvre bij elkaar. Een dramatisch keerpunt was het moment dat hij On the Sensations of Tone ging bestuderen, een klassieke verhandeling van de akoesticus Hermann von Helmholtz. Partch zag in dat de gelijkzwevende stemming, waar de westerse muziek zich sinds Bach van bedient, in essentie onzuiver is. Radicaal vernietigde hij al zijn stukken. Daarna ontwikkelde Partch een 43-delige toonschaal voor volkomen zuivere muziek en ging daarvoor nieuwe instrumenten ontwerpen.

Scordatura Ensemble heeft jarenlang met componist en Partch-specialist Bob Gilmore gewerkt om de zuivere, maar niettemin zeer eigengereide composities van Partch te kunnen uitvoeren. Aan de hand van de instructies van de componist bouwden de musici bovendien diens instrumenten na. In Festival Dag in de Branding presenteren zij voor het eerst de resultaten van hun intensieve werk in een programma met vroege kamermuziek van Partch. Na afloop ontmoet je de musici en kun je hun instrumenten van dichtbij bekijken.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten