za 17 maart 2007
22:00
Paard van Troje
Prinsegracht 12 Den Haag

Gilad Woltsovitch | Swinging Speakers
interactive sound installation | 2006-2007
Swinging Speakers is het resultaat van een onderzoek naar geluid en ruimte, de architectonische eigenschappen van muziek en de relatie tussen muzikale vorm en de ruimte waarin het werk wordt uitgevoerd. Oorspronkelijk had het project de vorm van een performance, waarbij musici speakers door de lucht zwaaiden, boven de hoofden van het publiek, terwijl de muziek veranderde met de bewegingen van de speakers.

In deze installatie bepaalt de beweging de muziek en wordt het publiek uitgenodigd om het systeem te beïnvloeden door de speakers heen en weer te zwaaien of juist te stoppen. Doordat de objecten waar het publiek mee aan de gang gaat, verbonden zijn met de tijdsindeling van de muziek, kan het publiek zowel de fysieke beweging als de muzikale ontwikkeling tegelijkertijd beïnvloeden, als één geheel. Dit geeft de luisteraar totale controle over het systeem en een eigen, persoonlijke beleving van één en hetzelfde muziekstuk.

Gilad Woltsovitch (Israel, 1982) is opgeleid tot jazz-drummer en percussionist. Hij speelt als drummer bij de indie-rockband NiCad. Woltsovitch begon al in een vroeg stadium electronica te gebruiken bij het componeren van muziek. Hij studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag op de afdeling Sonologie. Op dit moment studeert hij aan de Haagse Kunstakademie.

Woltsovitch wil met zijn kunst een denkproces op gang brengen, waarin de luisteraar, de kunst en de ruimte waarin zij elkaar ontmoeten, onlosmakelijk verbonden zijn.

jorrit dijkstra: alto saxophone, lyricon, analog electronics, tin whistles, music box

john hollenbeck: drums, percussion, autoharp, kalimba

Dijkstra (1953) en Hollenbeck (1968) spelen al sinds 1998 regelmatig als duo. Hun eerste album, Sequence (Trytone), werd vorig jaar zeer goed ontvangen door de pers. Dit intieme duo onderzoekt de kleine klankverschillen die de instrumenten mogelijk maken: boventonen, mircobeats, valse lucht, het geluid van kleppen en de verschillende raakvlakken van percussie-instrumenten. Tijdens die verkenningen worden de melodie en de groove echter nooit vergeten. Muziek van een zeldzame subtiliteit die

Jorrit Dijkstra woont sinds 2002 in Boston. Hij is als saxofonist beïnvloed door Ornette Coleman, Paul Desmond en John Zorn. Hij studeerde bij Misha Mengelberg, Steve Coleman, Steve Lacy and Lee Hyla. Hij gebruikt elektronica om zijn saxofoongeluiden te bewerken. Hij speelde met onder meer Gerry Hemingway, Anthony Braxton, Herb Robertson, Willem Breuker, Guus Janssen en John Butcher. Als componist schreef hij in opdracht van de Tetzepi Big Band, Kaida, Duo X en de Harvard Jazz Band.

John Hollenbeck uit New York City combineert de swing van de jazz met ritmes van andere culturen en een bijzonder gevoel voor lyriek. Hij treedt op met Bob Brookmeyer, Tony Malaby, Fred Hersch, Cuong Vu en Meredith Monk waarin zijn melodische spel zowel in kleine als grote bands tot uiting komt. Hij is als componist vooral bekend geworden met werk voor grote bezettingen, koren, kamerorkesten en kleinere formaties in de VS en Europa. Het meeste van zijn werk is te horen op de labels Blueshift, Cuneiform, Omnitone en Intuition. Hij leidt daarnaast zijn eigen Claudia Quintet.

New Dutch Electronix – starring Mormo, Toktek, Gieskes, Unyx, Radion en VJ MNK- is een project van een aantal upcoming nieuwe elektronica dance acts uit Nederland. Zij presenteren een verzameling van nieuwe elektronica acts die uiteenlopen van luister-elektronica tot breakcore. De live-acts zijn verrassend, nieuw en anders en laten zien dat elektronica live niet altijd bestaat uit enkel één jongen is die op het podium achter zijn laptop mail aan het checken is. New Dutch electronix is live, interactief en dansbaar!

Mormo – luisterelektronica in de trant van Richard Divine. Binnen het Nederlandse elektronica landschap geldt Mormo (echte naam: Tomasz Kaye) als een vernieuwer. Door zelf software te ontwerpen maakt hij het mogelijk het proces dat leidt tot het maken van muziek een geheel eigen signatuur mee te geven: de muziek passeert een netwerk van processen en functies voordat de definitieve vorm wordt bereikt. Het resultaat: splinterende breaks en machinale ritmes gecombineerd met verleidelijke melodieën, passend binnen de elektronische traditie maar met een unieke sound.

Toktek – improvisatie electronica, clicks & cuts met zelfgebouwde joysticks. Tom Verbruggen (Toktek) is een van meest actieve circuitbenders van Nederland, hij bouwt zelf een groot deel van zijn apparatuur uit oud electronisch speelgoed. Live brengt hij een mix van live ingespeelde samples gecombineerd met chaotische maar goed in het gehoor liggende ritmes. Een lust voor oor en oog.

Gieskes – gameboy-electro-b-boy. Gijs Gieskes is wat je noemt een echte whizzkid. Al sinds zijn jeugd heeft hij een brede interesse in elektronica. Sinds hij een studie aan de designacademie afrondde, heeft hij zich bewezen als een veelzijdig en vernieuwend artiest op het gebied van elektronica en muziek. Deze talenten kwamen goed van pas bij het duo Videohometraining, een samenwerking tussen Gijs Gieskes en Marieke Verbiesen. Videohometraining combineert muziek uit oude gameconsoles met de pixel-art. Voorlopig hoogtepunt in die samenwerking is de poppenmusical The Sound Of Videohometraining, waarmee ze hun concept naar de podia van theaters brengen.

Als muzikant vindt Gieskes aansluiting bij de wereldwijde Micromusic beweging, waarvan hij één van de meest complexe en fascinerende exponenten is. Hij trad onder meer op tijdens het Cross-Linx festival en op podia als Paradiso en Atak. Tijdens Lowlands 2005 gaf hij een workshop Muziek Maken Met Je Gameboy aan fanatieke festivalbezoekers.

Als circuitbender (het ombouwen van oud speelgoed en apparaten tot do-it-yourself muziekinstrumenten) is hij uniek in Nederland. In september 2007 geeft hij een aantal workshops circuitbenden in samenwerking met muzieklab Brabant.

Unyx – van electronix naar breakcore en terug. Op het toppunt van de Breakbeat hype eind jaren negentig was Unyx een kleine sensatie in Nederland. Ze brachten verscheidene platen uit op het Djax-label en speelden op festivals als Metropolis en Popkomm (D). Sindsdien is er veel gebeurd met de band: van de originele bandleden zijn er nog maar twee over, het contract met Djax is beëindigd en muziek is geëvolueerd tot een mooie eigenzinnige mix van electronix en breakcore.

Dat Unyx uit al dit sterker terugkomt, is duidelijk voor wie recente optredens zag met oa. Venetian Snares in Atak en Funckarma in Doornroosje. Unyx brengt live een set die van minimale electronix evolueert tot compromisloze Breakcore. Alles er tussenin is eigenzinnig, tegendraads, scheef en fascinerend. Een veelbelovend nieuw begin!

DJ Radion – electro-Dj en drummer van Funkstorung, mede-eigenaar van esc.rec label. DJ Radion

(Bart Folmer) is een oude bekende in het Nederlandse electronica landschap. Zo was hij een van de mede-oprichters van Stanza-crew (vjs) en later onderdeel van vj duo Pixelpasta wat onder andere op Lowlands en 5 days off hun werk liet zien. Als echte alleskunner is hij ook drummer (o.a. voor Funkstorung) en Dj in binnen en buitenland met name in het eclectisch en electro genre. In 2005 draaide hij o.a. een set tijdens het Lowlandsfestival.

Vj MNK – vormt ook een duo met Toktek maar Vj-t ook solo. Hij bouwt zijn eigen videomixers en maakt een combi van glitch met circuitbending.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten