zo 25 oktober 2020
20:00
Online

Aanvullend op de live-optredens in deze 57ste editie van Festival Dag in de Branding presenteren we op zondagavond een online programma, dat een mix is van registraties van de in dit weekend uitgevoerde stukken én nieuwe onderdelen. De drie nieuwe performances zijn uitsluitend online te bekijken.

Foto: Merlijn Doomernik

Meriç Artaç, composer-in-residence bij Festival Dag in de Branding, presenteert een voorstudie van het karakter Yori, onderdeel van de veelomvattende muziektheaterproductie waarmee zij over een jaar afscheid wil gaan nemen. Yori is een angstig en introvert personage dat zich voortdurend verstopt – óók in de vrolijke melodieën en harmonieën die zijn alter ego, de basklarinet, speelt. Yori wordt door stemmen in de elektronica uitgedaagd zich te tonen, maar hij raakt dan acuut in paniek: de muziek loopt vast. David Kweksilber vertolkt Yori’s monologue intérieur, die in een latere versie over basklarinet, strijktrio en mime-speler zal worden verdeeld.

Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki (1963) schreef het weemoedige solostuk Thin Air voor Festivals for Compassion, een initiatief van festival Wonderfeel: ruim 30 festivals in Europa brengen een ode aan de compassie en solidariteit die de coronacrisis losmaakt. Tsoupaki: ‘Bij het begin van de coronacrisis besloten we de economie stil te leggen om de zwakkeren te beschermen. Een indrukwekkend staaltje van mededogen. Voor Festivals for Compassion heb ik nu een stuk geschreven dat iedere musicus op elk instrument kan spelen, net zoals iedereen op zijn eigen manier uiting kan geven aan zijn innerlijke stem van compassie.’

Namens Dag in de Branding levert David Kweksilber zijn bijdrage aan Festivals for Compassion.

David Kweksilber, saxofonist en klarinettist. Foto: Marcel Bakker
Foto Jasper van Gheluwe

Litanies of Trees is een nieuw audiovisueel werk van de Amerikaanse muzikant Keir Neuringer (1976). Hij is niet alleen componist en saxofonist maar ook een activist, die met pijn in het hart constateert hoe de natuur wereldwijd onherstelbare schade wordt toegebracht. Met Litanies of Trees brengt Neuringer een hommage aan de bomen en wouden die ons omringen en ondersteunen. ‘Onze afhankelijkheid van bomen is niet alleen biologisch en cultureel, maar ook onderdeel van onze maatschappelijke en individuele beschaving.’ Aldus Neuringer, die de video opdraagt aan zijn zoontje Emiri. Op de dag dat de Verenigde Naties, die onlangs de Decade on Ecosystem Restoration uitriepen, in Den Haag de 75ste verjaardag viert, brengt Dag in de Branding de première van dit ingetogen stuk voor Ensemble Klang en video.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten