za 29 juni 2019
16:00
Zuiderstrandtheater
Houtrustweg 505 Scheveningen

Het schrijven voor solo-instrumenten, en in het verlengde daarvan voor uniforme instrumentgroepen, is het levensproject van Maxim Shalygin. Na Lacrimosa voor zeven strijkers schrijft Shalygin nu voor acht saxofoons: Todos los fuegos el fuego, geïnspireerd op de gelijknamige verhalenbundel van de Argentijnse schrijver Julio Cortázar (1914-1984). Cortázar was een groot liefhebber van jazzmuziek en hij betreurde het dat hij geen muzikant was geworden. Het ideale proza wordt gedragen door een uitgesproken ritme, stelde hij in 1980 in een lezing over muzikaliteit in de literatuur.

Todos los fuegos el fuego bestaat net als Cortázars boek uit acht delen. Het stuk wordt uitgevoerd door een dubbelkwartet (Amstel Quartet & Keuris Quartet) in de foyers van het Zuiderstrandtheater met uitzicht over de duinen. Het publiek is vrij om te gaan zitten of rond te lopen en krijgt alle ruimte zich over te geven aan de eigen verbeelding.

Todos los fuegos el fuego komt tot stand in opdracht van de Johan Wagenaar Stichting en November Music en met steun van Fonds Podiumkunsten en vele particuliere donateurs.

De Oekraïense componist Maxim Shalygin (1985) woont in Den Haag en heeft een eigen publiek opgebouwd met muziek voor twee succesvolle producties van choreografe Lonneke van Leth: Uneven (2013) en De Zaak Carmen (2018).  Shalygin schrijft toegankelijke spirituele muziek, die zowel pijnlijk en heftig als mooi en meeslepend kan zijn. Hij ziet zichzelf als pionier – ‘een pelgrim, nooit tredend in de voetstappen van onze voorgangers’ –  en is op zoek naar nieuwe klanken, technieken en manieren om een verhaal te vertellen.

Meer weten? Ga naar de website van Maxim Shalygin.

 

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten